Brieven Van Gogh centraal in tentoonstelling

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst worden tientallen brieven die Vincent van Gogh schreef over zijn werk, getoond in de nabijheid van die bewuste kunstwerken. Het Van Gogh Museum in Amsterdam stelt in de tentoonstelling 'Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord' ruim 120 originele brieven van en aan de kunstenaar centraal.

Van 9 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010 zijn de documenten te bewonderen. Ruim 800 van de 902 bekende brieven van en aan Van Gogh worden bewaard in het museum in Amsterdam. Vanwege hun kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid worden de brieven maar zelden getoond. ,,De combinatie van ruim 340 werken waaronder schilderijen, tekeningen, brieven en schetsen, geeft een indringend en veelzijdig beeld van Van Gogh als briefschrijver en als kunstenaar'', aldus het museum.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft het museum drie bijzondere brieven van Van Gogh aan de kunstenaar Emile Bernard (1868-1941) mogen lenen van The Morgan Library & Museum in New York.

De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de nieuwe internationale uitgave van de volledige briefwisseling van Van Gogh. Deze wetenschappelijke editie, die zowel in boekvorm als digitaal zal verschijnen, is het resultaat van vijftien jaar onderzoek naar de documenten door het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden