Brieven van componist Willem Pijper eind november onder de hamer

HAARLEM (ANP) - Veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem veilt op 26 november 82 brieven van de componist Willem Pijper. Kenners noemen de brieven erg belangrijk, omdat Pijper (1894-1947) er onder meer in schrijft over muziek en componeren.

Er was tot op heden niet veel over de achtergronden van Pijper bekend. In de Tweede Wereldoorlog gingen zijn persoonlijke archieven bij het Duitse bombardement op Rotterdam verloren.

Pijper schreef de brieven aan Emmy van Lokhorst, die hij had leren kennen toen zij hem wilde interviewen. In de jaren twintig en dertig was zij achtereenvolgens zijn interviewster, geheime vriendin, echtgenote en 'ex'. Het is duidelijk een onstuimige en emotionele relatie geweest, zo blijkt uit de epistels.

De brieven worden als één geheel geveild en zullen naar verwachting 8 000 tot 9 000 gulden opbrengen. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, die al een archief over Pijper bezit, zou een van de serieuze belangstellenden zijn.

Behalve de collectie brieven zijn er foto's en andere manuscripten, zoals het libretto dat Emmy van Lokhorst naar een gedicht van Nijhoff schreef voor Willem Pijpers opera 'Halewijn' (1933).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden