Brieven Reve aan uitgever Bert de Groot gebundeld

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij L.J. Veen geeft in samenwerking met De Bezige Bij in maart volgend jaar de brieven uit die Gerard Reve schreef aan zijn uitgever Bert de Groot. De uitgever werkte ruim 25 jaar samen met Reve, met wie hij een warme, vriendschappelijke band ontwikkelde.

In de gebundelde briefwisseling, met de titel 'Moedig Voorwaarts, brieven aan Bert de Groot 1974-1999', wordt duidelijk dat Reve zich zeer thuis voelde bij De Groot. Nop Maas, die in het boek toelichtingen op de teksten geeft, citeert uit een brief aan Wim Hazeu, nadat De Groot bij Elsevier was vertrokken en naar Uitgeverij L.J. Veen ging: ,,Hij was mijn eerste uitgever die als zakenman en als mens deugde''.

De brieven krijgen in de loop der jaren een minder zakelijk karakter. Daar waar dit voor de lezer verduidelijking behoeft, citeert Maas uit brieven van De Groot. Reve en De Groot schreven elkaar van augustus 1974 tot 1999. Uit de brieven komt, naast het literaire werk van Reve in die periode (dat is samengevat in zeven kloeke delen), een Reve naar voren die weinigen kennen. ,,Met name zijn reisbrieven uit Indonesië, Zuid-Afrika en Lourdes zijn hilarisch'', herinnert De Groot zich.

,,Dat Reve mij 'verhief' tot lid van het selecte groepje de 'Internationale Huisvrouwen', dat als eerste het werk van Reve mocht lezen en de bewondering daarvoor uitspreken, vervult mij nog steeds met eerbiedige trots.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden