brieven /

Rekentoets pabo-studenten

Niet terug naar de zandbak

Kennismigranten

Snel verblijfsvergunning

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Rekentoets pabo-studenten

Een kwart van de studenten haakt af omdat het niveau van de rekentoets te hoog ligt. Het gaat over het niveau dat we verwachten van een kind in groep acht. Onmogelijk volgens de pabo om hieraan te voldoen en meteen wordt met het vingertje naar de overheid en naar andere opleidingen gewezen. Vooral de mbo-instromers hebben moeite om de toets in drie kansen te halen.

Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat er niet kritisch naar andere opleidingen gekeken moet worden, maar een ieder moet die kennis al in zijn basisschooljaren tot zich genomen hebben.

Ik zou dan ook liever zien dat de pabo de hand in eigen boezem steekt. Door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden tot het volgen van extra lessen, de stof te oefenen met talrijke sommen geplaatst op het internet, en door op individueel niveau te onderzoeken waar de rekenproblemen nu écht vandaan komen. Het moet toch mogelijk zijn om als volwassene je rekenniveau binnen een jaar te vergroten naar het niveau van groep acht?

Johan Boons Tilburg

Niet terug naar de zandbak

Volgens briefschrijfster Bianca Behr uit Hoogeveen (Podium, 22 juni) is het voor kleuters niet nodig een intelligente leerkracht te hebben, immers wie de rekentoets op de pabo niet haalt, kan nog altijd naar de kleuters. Uiteraard verschilt de omgang met het jonge kind van dat van de basischoolleerling uit groep acht, maar allen hebben recht op een goed opgeleide, intelligente leerkracht. We moeten niet terug naar het zandbakcultuurtje van de vroegere kleuterschool!

S. Schra, gepensioneerd kleuterleidster en basisschoolleerkracht Amsterdam

Kennismigranten

Volgens Trouw van vrijdag streeft de overheid ernaar meer kennismigranten naar Nederland te halen. Daar kan de economie van profiteren. Bedrijven en universiteiten hebben grote behoefte aan hoog opgeleide medewerkers uit het buitenland. Is Nederland misschien een ontwikkelingsland geworden waar dringend buitenlandse hulp geboden was ter ondersteuning van onze economie?

Ons kleine land telt maar liefst drie technische universiteiten en circa tien universiteiten en de nodige hogescholen, genoeg mogelijkheden om eigen toptalent op te leiden en onze kenniseconomie op peil te houden. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er een grote behoefte zou bestaan aan kennismigratie. Een uitwisseling van kennis door internationale samenwerking op tijdelijke contractbasis lijkt mij meer voor de hand liggen. Bovendien onttrek je dan niet blijvend toptalenten uit minder ontwikkelde landen, wat niet bevorderlijk is voor de economie van die landen.

Pieter Magendans Oosterbeek

Snel verblijfsvergunning

In Trouw van 22 juni lees ik dat het mogelijk is binnen twee weken een verblijfsvergunning te regelen voor partners en kinderen van kennismigranten. Maar voor vluchtelingen die al in Nederland verblijven, de taal spreken, een Nederlands diploma hebben en dolgraag hier willen blijven en werken, kan staatssecretaris Albayrak geen uitzondering maken, liet ze op Wereldvluchtelingendag weten. Die worden uitgezet. We leven in een cynisch land als we het economisch belang belangrijker vinden dan een humane behandeling van vluchtelingen.

Rudy Schreijnders, vereniging Humanitas Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden