brieven /

Raad van Europa

Creationisme

Voetbalfoto’s

Geen wachtgeld Yildirim

bpostbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Raad van Europa

Jan Amsing beklaagt zich in de krant van maandag over een advies aan de Raad van Europa waarin de evolutietheorie wetenschappelijk wordt genoemd in tegenstelling tot het creationisme. Als dit door de Raad wordt overgenomen ’krijgt een tweede referendum over de EU in ieder geval één tegenstem extra’ eindigt hij dreigend.

Graag wijs ik erop dat de Raad van Europa niets met de EU te maken heeft. Zij is drie jaar eerder opgericht dan de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de EU. Trouw draagt bij aan deze verwarring door er een forse kop ’EU en creationisme’ boven te plaatsen.

Ben Elkerbout Valkenswaard

Creationisme

In tegenstelling tot Jan Amsing (Denktank 25 juni) denk ik dat het creationisme ongeschikt is voor wetenschappelijk onderwijs. Iedereen die er kennis van neemt zal zien dat er veel aanwijzingen en bewijzen zijn voor de juistheid van de evolutietheorie. Het is de meest plausibele verklaring die we hebben, maar er is nog veel werk aan de winkel om hiaten in onze kennis op te vullen. Over het ontstaan van het leven, bijvoorbeeld, weten we nog bitter weinig.

Het creationisme verklaart niets. Het is geen theorie. Het is een idee of een stelling (God heeft alles geschapen). Het kan niet wetenschappelijk onderzocht worden, en dat hoeft ook niet van de creationisten, want de uitkomst is bekend.

Inderdaad kan de wetenschap geen antwoord geven op de vraag waartoe het leven dient. Wetenschap stelt waardoor vragen, geen waarom vragen. Door onze voortschrijdende kennis evolueren overigens veel waarom vragen naar waardoor vragen. De vraag waarom het dondert (omdat de goden boos zijn?) is van tafel nu we weten waardoor het komt dat het dondert.

Zoals Jan Amsing zegt, moeten de, vaak prachtige, scheppingsverhalen op de juiste manier verstaan worden: ze zijn ongeschikt voor wetenschappelijk onderwijs en leveren op geen enkele wijze een alternatief voor de evolutietheorie.

Steph B.J. Menken Leiden

Voetbalfoto’s

Hoewel ik niet echt een voetbalmens ben vraag ik mij af: wat is er met uw voetbalfotografen? Kunnen zij geen mooie actiefoto’s maken? Zitten zij te slapen tijdens de wedstrijd? Afgebeeld worden alleen juichende voetballers, elkaar knuffelende(!) voetballers, scheidsrechters in de knoei of trainers die worden gejonast. Geen actiefoto van een doelpunt of wedstrijdmoment zelf maar een beeld van het moment er (lang) na. Liever geen dan een te laat gemaakte foto. Nog liever een beeld van het juiste moment. Bij de andere sporten lukt het toch ook.

Paul van Drunick Voorhout

Geen wachtgeld Yildirim

Briefschrijver Beer (Podium, 27 juni) meent dat SP-senator zijn eventuele vertrek nog even uitstelt om zo een hoger wachtgeld te krijgen. Dit is onzin, want Eerste Kamerleden ontvangen geen wachtgeld.

Het Eerste Kamerlidmaatschap is strikt genomen een nevenfunctie, waarvoor leden alleen een schadeloosstelling krijgen. Dat Yildirim niet vertrekt is niettemin verwerpelijk. Formeel staat hij dankzij zijn verkiezing door 6 van de 564 Statenleden (waaronder die van hemzelf) in zijn recht. Maar hij negeert de uitspraak van een veel groter aantal leden van zijn eigen partij.

Bert van den Braak PDC Univ. Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden