brieven /

Muizen

Rijst

Zijlstra en de duivel

Vut-fobie (1)

Vut-fobie (2)

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Muizen

De wereld staat op z’n kop en * de Tweede Kamer vergadert over muizen! Terrorismedreiging in Engeland, zorg om mijn buurman in Uruzgan en ons Journaal gaat over het wel of niet aannemen van poes Willem. Ik hoop niet dat dit ’nieuws’ tot de rest van de wereld doordringt.

Martha Boer Baarn

Rijst

Heb ik het goed gelezen ? DSM gaat 80.000 ton gewone (dus voedzame) rijst verwerken om 1500 ton verrijkte rijst te kunnen produceren (Trouw, 28 juni)? Is dit niet de omgekeerde wereld? We hebben een volwaardig product, ongepelde rijst, ontdoen dat van zijn voedzame bestanddelen, vermalen het en voegen er voedzame bestanddelen aan toe om er korrels van te maken en verliezen al doende het overgrote deel. Waarom leren (we) de Chinezen niet om ongepelde rijst smakelijk klaar te maken? Als DSM daarin investeert, houdt het bedrijf geld over om zinniger en minder verspillend bezig te zijn, en zijn de Chinezen op zijn minst even gezond en waarschijnlijk ook goedkoper uit.

Liesbeth Korthof Leiden

Zijlstra en de duivel

Wondergenezer Jan Zijlstra zou beweren dat een gebroken been weliswaar niet, maar dat „astma altijd van de duivel komt” (Trouw, 30 juni). Met deze mening toont Zijlstra vooral dat hij geen enkele wetenschappelijke ontwikkeling heeft.

Het is jammer dat ik hierover geen justitiële klacht tegen hem kan indienen, anders zou ik dat zeker doen! Hij veroorzaakt namelijk onnodig leed bij astmapatiënten.

Niet alleen wetenschappelijk, maar ook filosofisch is de bewering onhoudbaar. Zou de duivel immers niet in staat zijn iemand ’pootje te haken’, zodat deze zijn of haar been breekt?

Maar nee, het lijkt erop dat Zijlstra persoonlijk contact met Satan heeft en dat deze hem heeft verzekerd dat hij wél astma, maar géén beenbreuken veroorzaakt.

Onbegrijpelijk dat een dergelijke lachwekkende bewering in de 21e eeuw nog mogelijk is.

Veel succes met je ’genezingen’ en je mooie dvd, Jan!

dr. Jochem K. Abbes Lelystad

Vut-fobie (1)

Jan van Ours geeft aan dat 50-plussers moeilijk aan de slag komen door de ontslagbescherming (Trouw, 30 juni). Als 57-jarige werkende hoorde ik laatst argumenten, die mij aan het denken zetten. Ouderen worden niet zo snel aangenomen, omdat zij niet zo maar aan de hand van de directie lopen. Ouderen pak je niet in met loze woorden. Ze zijn kritischer, durven mankementen in de bedrijfsleiding aan de orde te stellen.

In feite voelt de moderne manager zich onzeker naast de ervaren oudgediende. Ik ben benieuwd of Van Ours deze argumenten ook tegen is gekomen bij zijn onderzoek.

Inie Paulus Hoornaar

Vut-fobie (2)

Dat ouderen niet in dienst worden genomen, komt niet door vutregelingen of wel of geen ontslagbescherming. Hier spelen de belachelijke regelingen rondom arbeidstijdverkorting een rol. Ik bedoel de zogenaamde oude lullendagen en dergelijke verschijnselen.

Die maken de oudere werknemer duur. De regelingen zijn ook absurd voor alle werknemers die zittende functies hebben. Leuk voor verhuizers en stratenmakers, maar de rest kan best gewoon vijf dagen werken aan.

J. van der Mey Nootdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden