Review

Brieven aan zesmiljardste wereldburger

Veertien vooraanstaande schrijvers uit de wereldliteratuur hebben brieven geschreven aan de baby, die bij geboorte de zes miljardste bewoner van de wereld zal zijn. De bundel 'Brief aan de zes miljardste wereldburger' is ontstaan in samenwerking met de Verenigde Naties en wordt uitgegeven door Uitgeverij Podium in Amsterdam.

Het idee is oorspronkelijk afkomstig van Joke van Kampen, mediadirecteur van het World Population Fund en hoofdredacteur van de Amsterdamse daklozenkrant. Van Kampen stelde de Verenigde Naties (VN) een tijdje geleden voor om een aantal schrijvers een brief te laten schrijven aan de zes miljardste wereldburger, die dit najaar het licht zal zien. De VN reageerden direct enthousiast en Van Kampen benaderde daarop Joost Nijssen, directeur van Uitgeverij Podium, voor het uitgeven van de brieven. ,,Er is nog wel een hoge pief van de VN in ons kantoor geweest om te kijken of Podium wat voorstelde,'' vertelt Nijssen. ,,Maar uiteindelijk vonden zij het wel sjiek om een kleine, onafhankelijk uitgeverij de opdracht te gunnen.''

Van Kampen en Nijssen maakten samen lijsten van auteurs die in aanmerking zouden komen. ,,We selecteerden op internationale bekendheid, literaire begaafdheid en engagement,'' vertelt Nijssen. ,,Bovendien moest het een mooie mix worden. We konden niet volstaan met elf blanken en één neger.'' Uiteindelijk stemden de volgende schrijvers toe: Jung Chang, Ariel Dorfman, Marianne Frederiksson, Eduardo Galeano, György Konrád, Salman Rushdie, Meir Shalev, Maryse Condé, Duong Thu Huong, Antjie Krog, Nawal El Saadawi, Pramoeda Ananta Toer, Dubravka Ugresic en Connie Palmen. Het voorwoord wordt geschreven door Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN.

,,Je kunt je natuurlijk ook andere lijstjes voorstellen, maar wij zijn met deze schrijvers apetrots,'' zegt Nijssen. Bijna alle brieven zijn al binnen. Over de inhoud wil hij nog niet teveel zeggen, al onthult hij dat Connie Palmen een leuke brief heeft geschreven, waarin zij de baby uitlegt wat voor verschil het maakt waar hij of zij is geboren - in de Amsterdamse grachtengordel of in de sloppenwijken van Caïro. Maar, houdt Palmen de baby voor, de ware vrijheid bestaat in je hoofd. ,,Een mooi pleidooi voor de verbeelding,'' vindt Nijssen.

De 'Brief aan de zes miljardste wereldburger' wordt op 12 oktober tijdens de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd. Gelijktijdig zullen vertalingen in Spanje, Italië, Egypte, Israël, Korea, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden