Nieuws George Pell

Brief van gevangen kardinaal Pell gelekt

Kardinaal George Pell Beeld AP

Justitie in Australië onderzoekt hoe een brief die zou zijn geschreven door de veroordeelde kardinaal George Pell, op Twitter terecht is gekomen en of daarmee de regels zijn overtreden. 

Gevangenen in Australië mogen geen gebruik maken van internet en sociale media en mogen ook anderen niet vragen dat voor ze te doen. De brief is online gezet door aanhangers van Pell. In de handgeschreven brief die op Twitter terecht kwam -gedateerd 1 augustus, spreekt Pell onder meer over zijn “kleine lijden” vergeleken met het lijden van Jezus. Ook dankt hij zijn aanhangers voor hun gebeden.

Pell werd in maart veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknapen. Dat gebeurde in 1996  en 1997 in de St. Patrickskathedraal in Melbourne, kort nadat Pell was gewijd tot aartsbisschop.

De rechter omschreef het misbruik als een ‘schaamteloze en gewelddadige aanval’ op de slachtoffers. ‘In mijn ogen was uw gedrag doorspekt van een verbluffende arrogantie’, aldus de rechter in maart. Het misbruik had volgens de rechter een ingrijpend en langdurende impact op het welzijn van een van de slachtoffers en gezien diens uitspraken zeer waarschijnlijk ook op het andere slachtoffer, waarvan voor zijn dood naar aanleiding van een overdosis drugs in 2014 geen getuigenis werd vastgelegd.

De straf voor Pell, die sinds eind februari vastzit, viel veel lager uit dan de maximale straf van vijftig jaar die hij had kunnen krijgen. De rechter hield rekening met zijn leeftijd, gezondheid en het feit dat hij verder een leven zonder overtredingen had geleid. Pell, die de beschuldigingen altijd ontkend heeft, werkte nauw samen met paus Franciscus en is de hoogste kerkfunctionaris die schuldig is bevonden van misbruik.

Lees ook:

De veroordeling van kardinaal Pell is een nieuwe klap voor paus Franciscus

George Pells veroordeling is een klap voor de strijd tegen misbruik van paus Franciscus. De kardinaal werkte nauw met hem samen en is de hoogste kerkfunctionaris die schuldig is bevonden. Inmiddels is de kardinaal niet meer werkzaam bij het Vaticaan.

Zes jaar gevangenisstraf voor Australische kardinaal Pell wegens seksueel misbruik

De Australische kardinaal George Pell (77), de voormalige financiële topman van paus Franciscus, is in Australië veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Pell was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden aan het misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren 90.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden