Brief van Eichmann aan Israëlische president openbaar gemaakt

Adolf Eichmann bij zijn proces in 1961. Beeld AP
Adolf Eichmann bij zijn proces in 1961.Beeld AP

Adolf Eichmann beschouwde zichzelf als onschuldig. In een met de hand geschreven brief aan de toenmalige Israëlische president Yitzhak Ben-Zvi vroeg de man die de transporten van de Joden naar de vernietigingskampen organiseerde om gratie.

Eichmann schreef dat hij geen leider met verantwoordelijkheid was geweest en dus niet schuldig, aldus Israëlische media woensdag. Twee dagen later, op 31 mei 1962, werd de voormalige SS'er en Gestapomedewerker wegens oorlogsmisdaden opgehangen.

De bewuste brief werd vandaag in Israël openbaar gemaakt door de huidige president, Reuven Rivlin. Dat gebeurde ter gelegenheid van de internationale herinneringsdag van de holocaust. "Ik heb nooit een bevel op persoonlijke titel gegeven, maar handelde altijd op bevel van anderen", schrijft Eichmann, Hij ondertekende het unieke document met 'Adolf Eichmann Jeruzalem, 29 mei 1962'.

In een interview met Trouw in 2008 veegde Gabriel Bach, tijdens het Eichmann-proces een van de aanklagers, de vloer aan met het argument dat Eichmann slechts bevelen van anderen uitvoerde. Volgens Bach was Eichmann wel degelijk meedogenloos. "Tot op het einde. De oorlog als geheel mocht verloren zijn, hij wilde de zijne nog winnen. Als het nodig was, ging hij daarbij zelfs tegen Hitler in. De Hongaarse leider Horthy had met Hitler een overeenkomst, over 8700 Joodse families die mochten emigreren. Eichmann heeft die emigratie proberen te voorkomen."

Zes miljoen aanklagers
Bij de documenten die worden vrijgegeven, zit ook de weigering van het gratieverzoek van Ben-Zvi, alsmede een document waarop de hoofdaanklager Gideon Hausner de beroemde woorden 'zes miljoen aanklagers' schreef.

Adolf Eichmann werd in mei 1960 door de Israëlische geheime dienst ontvoerd uit Argentinië, waar hij onder valse naam leefde. Hij werd naar Israël gesmokkeld, waar hij terechtstond. In december 1961 werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden