Brief van dorpshoofd Vladimir Berezjnoj aan nabestaanden MH17

Vladimir Berezjnoj schrijft het antwoord op de brief uit Nederland.Beeld Gert Jan Rohmensen

Geachte dames en heren, inwoners van Nederland!

Wij, de bewoners van het dorp Grabovo, delen uw gevoelens van rouw, spijt en verdriet. Wij willen graag onze diepgevoelde en oprechte condoleances uitspreken tegenover alle nabestaanden wier familieleden en geliefden zijn gestorven bij deze afschuwelijke ramp.
Nu, een jaar later, herinneren wij ons hier de verschrikkelijke explosie, de vreselijke brand en de angst en afschuw bij iedereen die naar de crashsite rende.

Wij, de inwoners van het dorp Grabovo en de omliggende gehuchten, zullen deze vreselijke gebeurtenis, waarbij 298 onschuldige mensen omkwamen, onder wie meer dan 70 kinderen, nooit vergeten. Hun leven was net begonnen, zij hadden moeten opgroeien, leren en studeren en zelf kinderen krijgen, maar in een vreselijk moment verloren zij hun levens.

Wij danken u dat u geïnteresseerd bent in ons leven, een jaar na deze vreselijk vliegramp. Onze bevolking bidt bij de plaats van de ramp, legt er verse bloemen neer en zorgt ervoor dat het er netjes blijft uitzien.
Ons leven hier is weer wat normaler geworden. De oorlog is een klein beetje afgenomen, in ons dorp is het rustig. Het is wat moeilijker om werk te vinden, maar we kunnen overleven. Wij willen geen herhaling van de gevechten die hier zijn geweest, we willen in vrede leven en onze kinderen en kleinkinderen grootbrengen.

Ter afsluiting wil ik u, en alle mensen op de planeet aarde toewensen dat zij zich in vrede door de lucht kunnen verplaatsen, dat zij gezond en gelukkig mogen zijn en liefde en voorspoed mogen kennen.
Komt u naar ons toe, wij zullen blij zijn met zo'n ontmoeting.

Met groot respect,
Vladimir Berezjnoj
Dorpshoofd van Grabovo en alle inwoners van ons dorp.

PS. Op 17 juli is er in ons dorp een herdenking van de vliegramp om 9.30 in de ochtend, en na een dienst in de kerk zullen onze dorpelingen, geleid door onze priester vader Sergej, in processie naar de rampplek gaan. Daar zal hij een dienst houden, en de mensen zullen bloemen leggen ter herinnering aan alle slachtoffers.

Ik wil onze banden niet verbreken, want zelfs op deze grote afstand voelen wij uw verdriet en rouw. Wij wensen dat nergens, waar ook ter wereld, ooit nog zo'n verschrikkelijke vliegramp zal gebeuren.

Beeld Gert Jan Rohmensen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden