Brief fractievoorzitters: stop verharding asieldebat

De brief is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Beeld anp
De brief is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver.Beeld anp

Van Marianne Thieme tot Geert Wilders: in een open brief nemen de fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer afstand van de verharding van het asieldebat. "Het debat over vluchtelingen en de opvang in Nederland wordt terecht op het scherp van de snede gevoerd. Maar wij maken ons zorgen over dit klimaat van bedreiging en intimidatie."

redactie

De fractievoorzitters roepen hun kiezers op tot meer begrip en verdraagzaamheid. "Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens."

"De afgelopen weken volgt het ene incident op het andere. Een raadsvergadering wordt gestaakt vanwege de intimiderende sfeer. Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner."

'Blijf af van volksvertegenwoordigers'
Daarnaast roepen de politici op om af te blijven van onze volksvertegenwoordigers. "Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld."

De brief werd dinsdag opgesteld en is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij reageerde geschrokken op het in brand steken van twee auto's van GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. De brandstichting heeft vermoedelijk te maken met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen.

Kogelbrief
Deze week werd ook bekend dat fractieleider Zijlstra een kogelbrief heeft ontvangen. De kogel werd bij de Tweede Kamer bezorgd nadat hij het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd.

Ook koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de sfeer in het vluchtelingendebat, zo zei hij tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai. "In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten. Intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden