Brief Charles lokt felle reacties uit

Een uitgelekte brief van prins Charles over de vermeende discriminatie van Britse boeren, heeft homo's, etnische minderheden en politici de gordijnen in gejaagd.

Britse homoseksuelen, belangenorganisaties voor etnische minderheden, landbouwexperts en politici uiten scherpe kritiek op de persoonlijke brief van prins Charles aan premier Tony Blair. Hierin stelt de prins dat boeren meer gediscrimineerd worden dan allochtonen en homoseksuelen.

De inhoud van de brief lekte afgelopen zondag uit toen zo'n 300000 Britten vanuit het platteland naar Londen trokken om te demonstreren tegen afschaffing van de vossenjacht.

Het Britse koningshuis ziet het uitlekken van de brief als een opzettelijke poging van de regering om Charles -een groot liefhebber van jacht en platteland- een hak te zetten. De prins heeft de afgelopen twee jaar de regering bestookt met brieven, omdat hij zich zorgen maakte over de gevolgen van de mond- en klauwzeerepidemie en het verbod op de vossenjacht. Soms vond minister Alun Michael van landbouw iedere week een koninklijke brief op de deurmat.

Deze politieke bemoeienis en visie op de vermeende discriminatie van boeren hebben irritatie gewekt in regeringskringen, schrijft de Britse krant The Times. Ook al omdat Charles het niet onder stoelen of banken stak dat hij zijn door de regering betaalde hofhouding naar de demonstratie heeft gestuurd.

Het platteland heeft namelijk helemaal niet te klagen. De acht tot tien miljoen Britse boeren krijgen jaarlijks drie miljard Engelse ponden (bijna vijf miljard euro) aan subsidies. Ze zijn ruim gecompenseerd voor de schade ten gevolge van de gekkekoeienziekte en de mond- en klauwzeerepidemie. Bovendien genieten zij een inkomensgarantie van veertig procent en allerlei belastingvoordelen. De totale overheidsuitgaven aan de plattelandsbewoners wordt geschat op ruim 11 miljard euro.

De vierduizend allochtonen en de vijf tot zes miljoen homoseksuelen moeten het in Groot-Brittannië met beduidend minder doen. De overheid trekt voor etnische minderheden slechts 1,5 miljoen euro uit voor subsidieregelingen, vrijwilligersorganisaties en niet-commerciële huisvesting. Homoseksuelen krijgen enkel overheidsgeld voor specialistische vrijwilligersorganisaties die zich inzetten tegen aids.

De regering is niet de enige die boos is op Charles. ,,Het is gewoon een stomme opmerking die nergens op slaat'', zegt voormalig hoofd Sean Rickard van de Britse vakbond voor boeren en nu docent op een economische hogeschool in een interview met de Britse krant The Guardian.

Etnische belangengroepen vinden de opmerking van de prins kortzichtig. Volgens hen suggereert Charles dat etnische minderheden en homoseksuelen een speciale behandeling krijgen ,,Dat is zowel wettelijk als praktisch niet het geval'', aldus directeur Michellyn Lafleche van het Runnymede fonds, een van de belangengroepen, in The Guardian.

Ook homoseksuelen voelen zich op de tenen getrapt. Charles noemt vossenjagers, allochtonen en homo's in een adem. ,,Wij worden gediscrimineerd om wie we zijn. Jagers worden gedicrimineerd om wat ze doen. Zij hebben een vrije keus en de uitoefening van hun beroep schaadt anderen, in dit geval dieren. Een donkere huidskleur hebben of homoseksueel zijn schaadt niemand'', zegt Tristan Reid-Smith, redacteur van het homoblad Pink Paper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden