Brief bewijst kennis FIFA-topman Valcke over smeergeld

Jérôme Valcke. Beeld REUTERS
Jérôme Valcke.Beeld REUTERS

Ondanks het opduiken van een brief met Jérôme Valcke in de aanhef pleit de wereldvoetbalbond FIFA secretaris-generaal vrij van elke betrokkenheid bij een verdachte transactie van tien miljoen dollar (meer dan negen miljoen euro) in 2008. ,,Hij noch anderen uit het leidinggevende management van de FIFA hebben een rol gespeeld in de planning, de goedkeuring en de uitvoering van het project'', liet de mondiale bond in een persverklaring weten. Via Twitter dook een brief op over het geld die geadresseerd was aan Valcke.

De FIFA reageerde op berichtgeving in The New York Times. Volgens de krant, die anonieme bronnen rond de FBI opvoerde, zou Valcke voor een bedrag van tien miljoen dollar aan smeergeld hebben uitbetaald. De Fransman, de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, zou de nog ongeïdentificeerde 'hoge FIFA-medewerker' zijn waar eerder over werd gesproken in het onderzoek naar het omvangrijke omkopingsschandaal bij de wereldvoetbalbond.

De FIFA ontkende het bedrag van tien miljoen dollar dinsdag niet. Volgens de geplaagde bond werd die geldsom op verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering ingehouden op het budget van de WK-organisatie voor het toernooi in 2010 om de Afrikaanse bevolking in het Caribisch gebied te ondersteunen. Het geld moest volgens de FIFA op verzoek van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond op rekeningen komen die beheerd werden door de toenmalige voorzitter van de Concacaf, Jack Warner. De brief bevestigt deze gang van zaken.

De voormalige vicevoorzitter van de FIFA, uit Trinidad en Tobago, is een van de voornaamste verdachten in het omkopingsschandaal. Valcke ontkent in een schriftelijke reactie aan de NY Times dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had. Dat is opmerkelijk, want de bijgevoegde brief is geadresseerd aan Valcke.

Volgens een woordvoerder van de FIFA heeft de toenmalige voorzitter van de financiële commissie van de FIFA de betaling van 10 miljoen dollar aan Warner goedgekeurd. Dat was de Argentijn Julio Grondona, die vorig jaar overleed. Vicevoorzitter van die commissie was destijds de inmiddels aangeklaagde Warner. Blatter, die afgelopen vrijdag werd herkozen, wilde een dag later niet ingaan op beschuldigingen dat hij persoonlijk Warner de tien miljoen dollar had toebedeeld.

Afgelopen week werden veertien mensen, onder wie zeven FIFA-officials, opgepakt door de FBI op verdenking van onder meer corruptie, fraude en omkoping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden