Brief aan Jezuska ontketent discussie over armoede

Zo werd het toch nog Kerstmis voor kleine Alex. Begin december schreef het achtjarige jongetje een brief aan 'Jezuska', het kerstkind dat in Hongarije de cadeautjes onder de kerstboom legt. Niet omdat Alex cadeautjes verwachtte. Hij wist dat Jezuska niet bij hen kwam, schreef hij, omdat ze arm waren. Maar hij had een wens: dat het thuis warm zou zijn met Kerstmis. En hij hoopte op melk en brood in plaats van meelpap. De Lego waarvan hij droomde, daar rekende hij al helemaal niet op.

De brief belandde niet bij Jezuska, maar wel bij de Hongaarse investeerder Zoltan Bruckner die hem op Facebook zette en daarmee een kleine storm ontketende. De hulp stroomde binnen, en Bruckner opende een aparte bankrekening voor de giften. Er kwam een stichting die de gaven in natura inzamelde en verspreidde, zodat niet alleen Alex, maar ook de andere doodarme gezinnen in diens dorp Kerstmis met volle buik en cadeautjes konden vieren. Dat was maar goed ook, want nadat de eerste etenswaren bij Alex' familie waren gearriveerd, had jaloezie daarover ertoe geleid dat dorspgenoten hen uitscholden en uitsloten.

Wat hielp bij de overweldigende steunbetuigingen, is dat Alex niet voldoet aan het beeld dat veel Hongaren van diepe armoede hebben, namelijk dat het vooral om zigeuners zonder opleiding gaat. Alex en zijn familie hadden ieders buren kunnen zijn. Uitzonderlijk is hooguit dat ze zo groot is: zes kinderen, van wie de jongste ondanks een glutenallergie soms niet meer dan meelpap in plaats van babymelk krijgt.

Maar verder woonden ze ooit in een koopwoning en hadden beide ouders een baan. Pas toen ze de hypotheek niet meer konden betalen en de ouders ook nog hun werk kwijtraakten, raakten ze in de problemen. Als klap op de vuurpijl liet de vader zijn gezin ook nog eens in de steek en bleek de jongste baby heel ziekelijk. Het was een drama waarin iedereen zich kon verplaatsen.

Er waren mensen die betwijfelden of Alex, met zijn keurig geschreven briefje, wel bestond. Maar Alex en zijn familie zijn bepaald geen uitzondering. Volgens een onderzoek van de KSH, een Belgisch-Hongaarse bank die een eigen sociaal hulpprogramma heeft, leeft 42,2 procent van de Hongaarse kinderen onder de zeven jaar in armoede.

Dat zijn grotendeels, maar zeker niet alleen, zigeunerkinderen. Zo'n 130.000 van hen groeien op in permanent gebrek aan alles, van goede voeding tot kleding en speelgoed. Eenzijdig eten en vitaminegebrek zijn heel gewoon, maar 50.000 kinderen lijden echt honger.

Maar de kou, een kou die zo erg is 'dat alles pijn doet' zoals Alex aan Jezuska schreef, is in de winter een van de grootste problemen, aldus Nora Ritok, directeur van een stichting die zich bezighoudt met armoedebestrijding in Oost-Hongarije, het armste deel van het land.

Arme gezinnen stoken meestal op hout, en bossen zijn schaars in de regio. Sprokkelen is trouwens strafbaar en veel mensen stoken simpelweg alles was brandbaar is, van plastic tot autobanden, om het thuis warm te houden. Een warme winter is daarom misschien wel het beste dat Jezuska Alex en zijn lotgenoten kan brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden