brieben

Bijna-doodervaring
Columnist Bert Keizer heeft niets heeft met een bijna-doodervaring (Religie & filosofie, 22 maart). Dat is natuurlijk zijn goed recht, maar het komt over als iemand, die zegt: "Ik heb dat niet geleerd, dus het bestaat niet". Het lijkt ook wel een beetje op beroepsdeformatie. Uit het niet willen proberen te begrijpen wat anderen beweegt, volgen weer dwaze vergelijkingen als Bach met Jan Smit of het belachelijk maken met het idee van het hameren op een ton. Pim van Lommel heeft in zijn boek 'Eindeloos bewustzijn', na gedegen wetenschappelijk onderzoek, bewezen dat het lichaam na het overlijden verder een leeg voorwerp is en dat de menselijke geest in andere sferen is terechtgekomen. Deze gedachte is trouwens een van de geloofsovertuigingen van christenen. Er is meer tussen hemel en aarde dan de eigen wijsheid kan bevroeden.

Kees Koedood Vianen

Zwijg niet over Wilders
Met verbazing lees ik de brief van emeritus-predikant Ada Worst (Opinie, 24 maart) dat de kerk meedoet aan de waan van de dag. Haar argument is dat de kerk stem moet geven aan de mensen die geen stem hebben. De Marokkaanse Nederlanders kunnen heel goed voor zichzelf opkomen.

Dat laatste kan waar zijn, waar het echter om gaat is dat we als samenleving laten zien dat we geen groepen buitensluiten. Ik kan het niet helpen, maar moest meteen denken aan het gedicht van Martin Niemöller waarin hij zo pijnlijk treffend laat zien dat je niet moet zwijgen, ook al gaat het dan misschien over een andere groep. Gelukkig is de huidige situatie in Nederland niet te vergelijken met nazi-Duitsland, maar je zou je kind maar moeten uitleggen wat er woensdagavond gebeurde en daarbij moeten vertellen dat het niemand iets kon schelen.

Frans Kraan Haarlem

Minder Wilders a.u.b.
Gisteren werden er twee volledige pagina's in Trouw aan Wilders besteed. Wat een verspilde energie en verspilling van papier om deze hype zo te voeden. Graag veel, veel minder Wilders alstublieft!

Jan van den Akker Harkstede

CDA is voor allemaal
In het artikel van hoogleraar Henri Beunders over de klassenstrijd (Opinie, 24 maart) miste ik het CDA. Jammer, dacht ik aanvankelijk, maar achteraf gezien is dat toch goed. Het CDA is er namelijk niet voor arm of rijk, getint, donker of blank. Het CDA is er voor ons allemaal en hoort dus inderdaad niet thuis in het rijtje van Beunders.

Jan Meijer Hengelo

Goede Holland-promotie
We zagen ooit president Bush, die Balkenende en De Hoop Scheffer ontving op het Witte Huis. Nu zien we de ontvangst van president Obama door Rutte en burgemeester Van der Laan in het Rijksmuseum. Een wereld van verschil en een oneindig veel betere Holland-promotie dan toen. Prachtige beelden!

Rob Troostheide Grou

Top op IJsland
Het lijkt wel oorlog in ons dorp: gillende sirenes, grote limousines, militairen en afgesloten wegen. Het lijkt me veel handiger als de volgende top op IJsland of Groenland wordt gehouden in plaats van in de overvolle Randstad. Een kwestie van even nadenken.

Nic van Dijk Noordwijk

Naast het nieuws
Elke keer dat ik Trouw lees, word ik verrast door de foto van 'Naast het nieuws' achter op de Verdieping. Je denkt de krant uit te hebben, maar dan komt er nog een toetje. Ik gebruik deze foto elke week in mijn spreekvaardigheidsles voor de internationale schakelklas. In mijn klas zitten leerlingen uit allerlei landen die Nederlands leren omdat ze willen doorstromen naar het regulier onderwijs. Praten over deze foto vinden zij 'het beste deel van de les'.

Annelies de Jong Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden