BRIDGE

Van Hemelvaartsdag tot en met zondag 16 mei werd er gespeeld om de Arboned Team Cup. Dit is een knock-out toernooi van vier dagen dat voor de meeste bridgers een (te) zware beproeving is.

Voor de kernploegen is het een uitgelezen mogelijkheid om het uithoudingsvermogen aan een grondige test te onderwerpen. Op zich zit het hier wel goed mee, want op zondag speelden volgens verwachting de twee kernploegen tegen elkaar in de finale. Over 48 spellen betwisten ze wie zich dit jaar de cup mocht toe-eigenen. Kernploeg 1 bestond uit Huub Bertens-Bart Nab en Anton Maas-Vincent Ramondt (voor het gemak noemen we dit team Maas). Kernploeg 2 bracht drie paren in de ring: Enri Leufkens-Berry Westra en Piet Jansen-Jan Westerhof versterkt met Ricco van Prooijen-Simon de Wijs (voor het gemak noemen we dit team Westra). Westra kwam goed uit de startblokken en bouwde hun voorsprong langzaam uit. Op het moment dat niemand er meer in geloofde vocht Maas zich terug in de wedstrijd en werd het toch nog spannend. Uiteindelijk won Westra met 72-59. Dit had gemakkelijk anders kunnen zijn als Bart Nab de volgende 6 had gemaakt (zie diagram 1)...

Nab-Bertens belandden in een uitstekende 6 (de andere tafel kwam niet verder dan 3SA). Noord kwam uit met een klaveren. Met open kaarten is 6 gemakkelijk te maken, maar Nab wou niet in de eerste slag al down, dus legde hij A in de dummy. Hij speelde H, gedoken door noord. Nu volgde harten naar A en een kleine harten getroefd met V. Omdat 9 de eerste slag al gevallen was, kon Nab 10 spelen en overnemen met B voor A van Jansen die weer klaveren naspeelde.

Nu was het cruciale moment aangebroken: moest Nab op V snijden of nemen met H, op A een klaveren weggooien en er op vertrouwen dat de harten 4/3 zaten? De laatste speelwijze is wat kansrijker (62% om 50%), vandaar dat Nab tot een verkeerde keuze kwam. Pech of slecht gespeeld? Laten we beginnen met noord te prijzen voor zijn klaverenstart en -naspel. Dit is de enige manier om de leider te confronteren met een vroegtijdige beslissing. Met elke andere verdediging kan de leider, na het beschreven begin, eerst de harten testen en als dat niet werkt overschakelen op de klaverensnit.

Beter was: A, H en pas dan een kleine harten troeven. Het voordeel van deze speelwijze is dat de leider op tijd ontdekt of de harten 4/3 of 5/2 zitten. In dit geval ontkent noord op de derde hartenronde niet meer en dan rest de leider geen andere keuze meer dan V bij noord te zoeken.

Nadeeltje is dat als een van beide tegenstanders H gedoken heeft met Ax én de vierde harten bezit, dat hij, als hij aan slag komt A, partner een aftroever geven door de vierde harten te spelen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat er met Ax de eerst ruitenronde gedoken wordt.

Een ander beslissend spel betrof een lelijke misrekening van Maas. Wat zou u (noord) doen met:

8763 H HV5 H10943

De bieding ontwikkelt zich als volgt (west gever, allen kwetsbaar):

WestNoordOostZuid

Maas paspas1 1)1 dbl 2)1SA2pas pas???

1) Vanaf doubleton

2) Negatief

Maas redeneerde als volgt: ,,De tegenpartij heeft een 4-4 fit schoppen, partner heeft dus een singleton schoppen. De kans is groot dat hij drie of vier klaveren heeft''. Daarom bood hij 3. Dat kwam hem duur te staan. Oost zei doublet en Maas mocht gaan spelen (zie diagram 2).

Aan 3 was geen eer te behalen. Van Prooijen-De Wijs maakten geen fout en speelden 3 drie down, 800 in het laatje. Daar kwam nog eens 100 bij toen Nab, west aan de andere tafel, op 2 niet paste maar direct 4 had geboden en Bertens eentje down ging (met open kaarten is 4 wel te halen).

Opmerkelijk was dat aan beide tafels zuid met 1 volgde. Had zuid met 2 (zwak) kunnen volgen, dan was deze uitglijder er niet geweest, maar kennelijk behoorde een sprongvolgbod op deze kaart niet tot de mogelijkheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden