Bridgevermaak vooral ter lering

Kees Tammens heeft een aardig bridgeboek geschreven. Het heet ' Bridgevermaak 1' (uitgegeven door Resonans, Hellendoorn, ISBN 90-77860-02-9, verkoopprijs 12,95 euro). Tammens belicht steeds een belangrijk toernooi waar Nederlanders een prominente rol in hebben gespeeld. Het begint met de eerste wereldtitel van Kreijns-Slavenburg en het eindigt met Jack, het softwareprogramma dat vier keer op rij wereldkampioen computerbridge werd. Vaak zijn juist de minder bekende spellen het leerzaamst, zoals dit spel uit hoofdstuk 2, dat gewijd wordt aan het zestal (Leufkens-Westra, Jansen-Westerhof en Muller-De Boer) dat in 1993 de Bermuda Bowl veroverde in Chili. Wie weet nog dat op dit spel Jan Westerhof 6 ª maakte? (Zie diagram 1).

Henk Willemsens

Met 5 © ging Jansen zelfs nog op zoek naar groot slem, maar toen Westerhof ontkende dat hij ª V had, bleef het terecht bij 6 ª . Hiertegen kwam west uit met § 8. Hoe speelde Westerhof ?

Hij nam met de uitkomst met § H en speelde eerst ª AH, een correcte safety play. Toen ª V bij oost in de doubleton viel, waren er simpel twaalf slagen, maar ook als de vrouw was blijven hangen, was er geen vuiltje aan de lucht geweest: op § A kan een verliezende ruiten weg in de zuidhand en de vierde harten kan dan met ª 6 getroefd worden. De verdediging maakt onderweg een keer ª V, maar daarmee is de koek op. Als de schoppen 4/1 zitten, moet © B vallen. Al met al een zeer kansrijk slem.

Dit is een van de mooiste spellen van Wubbo de Boer (Zie diagram 2).

West kwam uit met © H. Toen oost op © H niet meer bekende, nam De Boer de eerste slag direct met de aas. Hierna speelde hij een kleine klaveren naar de heer en een kleine ruiten terug naar zijn hand. Nu speelde hij weer een kleine klaveren met de intentie om de boer te spelen als west met een kleintje had bekend (snit over de gevaarlijke hand), maar west bekende niet meer. De Boer nam daarom met § A. Nu dan maar een schoppensnit?

Nee! Dat zou fataal geweest zijn, want west zou aan slag gekomen zijn met ª H en de harten kleur hebben kunnen incasseren. Daarom speelde De Boer nog drie rondes ruiten. Met nog één ruitenslag te gaan was de positie als in diagram 3.

West zat in de puree. Als hij een harten had weggedaan, wordt hij daarna ingegooid met harten en mag hij in het eindspel van ª H9 naar de ª AV van de leider spelen. West deed het goed door zijn ª H sec te zetten, maar De Boer was op zijn post. Hij sloeg hierna ª A! Toen de heer viel had hij twee overslagen. Maar ook als ª H bij oost had gezeten, was het contract gemaakt. Na ª A had hij vervolgd met ª V voor de heer van oost, die dan had de leider altijd nog de negende slag moet brengen, of § B van de dummy of ª B van de leid e r.

Dit is een leuk spel van Enri Leufkens (Zie diagram 4). Na een 1 © -opening van Leufkens (zuid) een 1 ª -volgbod van west, werd Leufkens leider in 4 © . West kwam uit met ª A, getroefd door de leider.

Wat nu? Als je © A en harten doorspeelt, ga je één down, want je hebt nog twee klaveren e¿ H te verliezen. Er is een extra kans om het contract te maken als de klaveren 4/2 zitten en Leufkens vond ' m! Hij speelde in de tweede slag een kleine klaveren! De tegenpartij kwam aan slag en speelde weer schoppen getroefd door zuid. Nu volgde © A en § AH! Als de klaveren 3-3 zitten ben je binnen, maar omdat de doubleton klaveren bij © Hx zit werd het contract ook gemaakt, west kan wel troeven met © H, maar dat is van een vaste troefslag. Hierna kan de leider de vierde klaveren nog troeven met een kleine harten van de d u m my.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden