Bridgers herstellen zich van miskleun en worden wereldkampioen

SANTIAGO (ANP) - Het Nederlands bridgeteam, bestaande uit Leufkens-Westra, De BoerMuller en Jansen-Westerhof is in Santiago de Chile wereldkampioen geworden.

De ploeg, die eerder bij het Europees kampioenschap vierde werd, won in de finale met, officieus, 352 - 316 van Noorwegen. De uitslag is voorlopig, aangezien beide landen waarschijnlijk nog strafpunten krijgen. De zege van Nederland is echter definitief. Nederland volgt IJsland op als titelhouder. Het is de eerste keer in de bridge-geschiedenis, dat een Nederlands team de wereldtitel verovert.

Toen de zes met de enorme Bermuda-bowl boven het hoofd een triomfantelijke rondgang door de zaal maakten, waanden Enri Leufkens - Berry Westra, die als eerste team bijna voortdurend topbridge speelden, Wubbo de Boer en Bauke Muller, die het hart van het team vormden en Piet Jansen - Westerhof, die voldoende werden ingezet om ook een gouden medaille te krijgen, zich voor eventjes Omar Sharif zelf. Vooral de doodvermoeide Bauke Muller, die vanwege zijn blonde stekelhaar het middelpunt van vrouwelijke belangstelling was.

De vreugde vormde de ontlading van de spanning, die tegen het einde toch nog onverwacht hoog opliep. Met nog vijf spelen te gaan verslikten Leufkens en Westra zich in een zes ruitenbod, dat niet minder dan vier down ging. Aangezien Helness-Helgeno aan de andere groot slam harten boden en maakten kostte dat akkefietje zeventien punten.

De Nederlandse volgers voelden zich de keel dichtgeknepen. Zou het dan toch nog misgaan, zoals tegen de Verenigde Staten bijna gebeurde? Het was niet het geval. Nederland herstelde zich en ondanks die miskleun kwamen de Noren in die laatste sessie maar vier punten dichterbij. Lang niet genoeg om het team van ploegleider Jaap Trouwborst van de wereldtitel af te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden