Bridgen helpt tegen eenzaamheid bij ouderen

"Wat moet ik met al die oude mensen?", dacht mevrouw de Zaayer (72) toen ze in 2007 voor het eerst meedeed aan het bridge-project Denken en Doen in haar woonplaats Haarlem. Nu, vijf jaar later, had ze het voor geen goud willen missen. Met andere dames en heren op leeftijd bridget ze drie keer per week. Het enige wat ze betreurt, is dat ze niet eerder met de sport is begonnen. "Op mijn leeftijd kun je niet meer echt goed worden omdat je geheugen niet meer zo goed werkt. Dat vind ik jammer."

Maar haar deelname aan het project bracht de Haarlemse meer dan een nieuwe hobby. "Aan het bridgen heb ik een goede vriendin overgehouden. We gaan nu geregeld samen naar de schouwburg." Dit jaar gaat ze met een groepje mensen dat ze van het bridgen kent op vakantie naar Turkije. "Mijn sociale leven heeft zich verbreed. Vroeger deed ik veel dingen alleen, nu heb ik gezelschap."

De Nederlandse Bridgebond organiseert al vijf jaar Denken en Doen, bridgecursussen speciaal voor ouderen. Omdat het een leuk spel is, maar vooral omdat ouderen behoefte hebben om nieuwe mensen te leren kennen. "Op hoge leeftijd verlies je veel mensen uit je vriendenkring", zegt directeur van de Bridgebond Gijs van der Scheer. "Een bridgeclub werkt als een soort vriendenmotor. Elk half uur zit je weer met andere mensen aan tafel. Dit zorgt voor veel leuke contacten."

Dat bridge een leuk spel is, helpt volgens Van der Scheer ook mee. "Mensen beginnen ermee omdat ze hun hersenen willen trainen of omdat ze mensen willen ontmoeten. Vaak komen ze er pas later achter dat ze het spel graag spelen. Dat motiveert ze om door te gaan." Het doel van het project, de opgedane contacten in stand houden, is in ieder geval bereikt. "We zien vaak dat mensen na het volgen van de cursus samen hun eigen bridgeclub vormen."

Volgens het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg (Nivel) voelen ouderen zich door het bridgen op de lange termijn minder eenzaam. "Bij aanvang van de cursus gaf 37 procent van de ouderen aan zich eenzaam te voelen", zegt onderzoekster Chantal Leemrijse. "Na een jaar was dit nog maar 21 procent." Andere activiteiten kunnen overigens voor hetzelfde effect zorgen. "Het gaat erom dat je geregeld samen iets doet. Maar het voordeel van bridge is dat er geen fysieke beperkingen zijn."

Waar de bridgebijeenkomsten plaatsvinden, verschilt per gemeente. "We organiseren het in zestig verschillende plaatsen", zegt Van der Scheer." In de ene stad vinden de bijeenkomsten plaats in een verzorgingstehuis, in de andere in een buurtkroeg. Een aantal gemeenten heeft een eigen bridgeclub."

Maar als het aan Van der Scheer ligt heeft ieder plaatsje in de toekomst zijn eigen denksportcentrum. "Zo'n centrum is heel fijn voor ouderen. Het is een plek waar ze samen kunnen komen. Ik hoop dat gemeenten hier aan gaan werken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden