Bridge speelbal van de media

Is het u ook opgevallen dat door de Claudia Melchers-zaak het woord bridge nog nooit zo vaak op de voorpagina's van de kranten verschenen is als nu? Of de Nederlandse Bridge Bond zo gelukkig is met deze vorm van publiciteit is de vraag, maar bridge is onmiskenbaar een 'hot item' aan het worden. De tijd dat je mensen moet uitleggen dat bridge een kaartspel is, hoort definitief tot het verleden.

Inmiddels vind ik de zaak Melchers allang niet meer zo interessant als de vraag wat nu het effect van dit alles is op het imago van het bridge. Hoogtepunt in deze 'show' was de tv-uitzending van Pauw en Witteman, waarin Jan van Cleeff en François Boulanger te gast waren. De zaak Melchers verdween bij mij steeds verder naar de achtergrond; wat me vooral opviel, was het verknipte beeld dat P & W van het bridgen hebben. P & W hadden zich wel wat beter (serieuzer) voor mogen bereiden, nu bleef het nogal oppervlakkig.

Wat als grappig bedoeld was, kwam eerder denigrerend over.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat als dit bijvoorbeeld in de schaakwereld had plaatsgevonden, er een heel ander interview tot stand was gekomen.

Als je met vragen aankomt als “Is dat nu leuk, bridgen?', realiseren P & W zich niet dat er in Nederland al zo'n 400000 mensen zijn die min of meer regelmatig bridgen! Kennelijk gaat het niet alleen om aantallen. Het wordt steeds belangrijker dat er meer prominente (mediagenieke) mensen gaan bridgen om de uitstraling van bridge te verbeteren, voorwaar geen gemakkelijke taak.

Hoe kunnen we dit doorbreken? Door het boeken van aansprekende resultaten en dat kan al op heel korte termijn! Van 22 oktober tot 5 november wordt het WK in Estoril (Portugal) gehouden en Nederland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis gekwalificeerd in drie categorieën, open, vrouwen en senioren.

Dit weekend is de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen, de meesterklasseviertallen competitie gaat van start. Ten opzichte van vorig seizoen is er niet zo veel veranderd. Ook nu weer zijn 't Onstein (waarin Jansma-Verhees), Modalfa (met Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen, Brink-Van-Prooijen) en de Lombard (met Muller-De Wijs, Drijver-Schollaardt en Ramondt-Westra) de favorieten. Of ze het ook waar maken, blijft de grote vraag, want vorig seizoen viel vooral 't Onstein tegen. De finale van vorig jaar ging tussen Modalfa en De Lombard, zeg maar een soort Ajax-Feyenoord. Bij Modalfa speelden Nab-Paulissen de sterren van de hemel, zoals ze lieten zien op dit spel in de finale (zie diagram 1).

Door een niet erg overtuigend biedverloop van Westra-Ramondt kreeg Nab er lucht van dat deze scherpe 4 wel eens te hoog kon zijn en voorzag het 4-contract van een doublet.

Nab vond de gevaarlijke start van 10, boer, heer en aas van Ramondt. Ramondt speelde nu schoppen naar de aas en schoppen naar de heer en schoppen na, waarop Nab een veelzeggende V weg kon gooien. Dit was al geen gelukkig begin, maar Ramondt verloor ook nog eens de controle over het spel en ging uiteindelijk drie down, 800 voor Modalfa.

Dat 4, ondanks het slechte zitsel, dichterbij was dan Ramondt dacht, bleek wel uit de feiten aan de andere tafel:

Bakkeren vond zijn kaart zelfs goed genoeg voor een directe verhoging naar 4! Ook een tikje overdreven, maar het zorgde er in ieder geval voor dat zuid niet durfde te doubleren. Hier kwam zuid uit met V, die hield. Zuid kan nu niet ruiten doorspelen, want dan dreigt het spel zelfs gehaald te worden, dus speelde hij 10 voor boer, heer en aas. Bertens speelde een kleine harten naar de aas en speelde een kleine ruiten uit de dummy. De Wijs kon nu niet zien of zijn partner V sec had gehad of VB sec en speelde daarom de heer, getroefd door Bertens. Bertens stak nu over met harten om ruiten te spelen. De Wijs speelde nu niet de aas, zuid kon troeven en met V de laatste troef van oost wegtrekken, waarna noord in het eindspel A nog maakte als downslag. Bertens had het spel kunnen (en moeten!) maken door de tweede keer niet met harten over te steken, maar met schoppen.

De vorm van Bakkeren-Bertens was vorig seizoen wat minder, maar lijkt nu juist weer beter. Ze wonnen onlangs de Modalfa top 12. Bertens won met dit spel, de prijs voor het beste afspel van het seizoen (zie diagram 2).

Na een Multi 2 van noord werd een superscherpe 4 bereikt. West kwam uit met HV en speelde passief troef na. De eerste horde was genomen, Bertens was ontsnapt aan een dodelijke schoppenswitch. Maar zelfs na dit begin, zag het er nog zeer somber uit. Hoe zou u het aangepakt hebben?

Bertens vond een leuke uitweg. Hij pakte het hartennaspel met H in de hand en nam V over met A! Hij gaf hiermee dus een troefslag weg! Hierna volgde klaveren naar de vrouw, A en een klaveren getroefd, die vielen 3-3. Hierna gaf hij west zijn hartenslag. De schoppenswitch kwam nu te laat. Zuid nam met A en gooide op de twee vrije klaveren de twee schoppenverliezers van noord weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden