Bridge-carrière gaat niet altijd over rozen

Met een bridge-carrière kan het hard gaan. Vaak naar boven, maar soms staat het ook ineens stil. Neem nu het verhaal van Bas Drijver: begin twintig, talent, stijgende lijn, jeugdinternational (in juli van dit jaar won hij in Polen samen met Sjoert Brink een zilveren plak op het WK junioren voor paren), kortom een zonnige bridgetoekomst lachte hem tegemoet. Maar dan stokt het. Hij is dit jaar zonder partner komen te zitten en speelt dit seizoen - tot ieders verbazing - geen viertallencompetitie op het hoogste plan. En dat is toch het platform waarop een speler in ontwikkeling zich dient te presenteren. Jammer, want voordat je het weet zit er een talent op een zijspoor.

Afgelopen zaterdag kwam ik hem tegen bij de kroegendrive van Bergen op Zoom (met complimenten voor een gesmeerde organisatie!). Het is natuurlijk een kroegendrive, maar het talent van Drijver blijkt wel uit de creatieve manier waarop hij deze 3SA aanpakte.

Na een 1SA-opening van Drijver (zuid) werd hij leider in een opgelegde 3SA. Ondanks de 26 honneurpunten samen was 3SA in groot gevaar toen west met een kleine harten uitkwam, voor de vrouw van oost, die harten naspeelde voor de aas van de dummy. Als de leider van slag gaat in een van de lage kleuren, krijgt hij nog drie hartenslagen om zijn oren en is hij down. Ziet u nog een mogelijkheid om 3SA thuis te brengen?

Drijver nam de schoppensnit, incasseerde AH en HA en speelde B na! West mocht zijn drie harten maken. Kijkt u in diagram 2 wat er gebeurde, toen west zijn laatste vrije harten incasseerde.

Op de laatste vrije harten van west - in de dummy 10 weg - zat oost in grote problemen. Zowel V als B kon hij niet missen, dus zette hij van ellende zijn B sec. Na de laatste harten speelde west 8 na, klein in dummy, oost B en Drijver won met V. Nu volgde een kleine klaveren naar de tien en het contract was gemaakt.

West had het spel op twee manieren down kunnen spelen. Ten eerste door na de laatste harten H op tafel te leggen, want dan blokkeren de klaveren en kan de leider geen drie klaverenslagen maken. Ook kan hij de laatste harten niet te incasseren; dan hoeft oost zijn B niet sec te zetten en kan hij 8 door laten lopen. Allemaal niet zo makkelijk te zien voor west, zelfs niet voor ervaren wedstrijdspelers.

Op volgende spel laat Drijver zien dat hij ook de psychologie van het spel aardig weet te doorgronden (zie diagram 3).

Drijver opende 1, zijn partner bood 1, en na de 1-herbieding werd het logische eindcontract 4. West vond de beste start, een kleine harten. Hoe zou u spelen?

Op een kroegentocht komt de tegenpartij niet zo snel onder een heer uit tegen een hoge kleurenmanche, dus Drijver legde A en speelde klaveren naar de boer. Toen die hield, stak hij over naar H en sneed nogmaals op H. Op A gooide hij in de dummy 2 weg. Dat was het goede begin, want oost had inderdaad H. Nu nam hij de snit op H voor oost. Die speelde schoppen na. Weer ging Drijver er vanuit dat spelers niet gauw onder een honneur vandaan spelen, dus legde hij A. Toen bij west de vrouw viel, maakte hij op intuïtie twee overslagen en verdiende Drijver een goede score.

Al staat hij dit jaar misschien wat in schaduw, we gaan ongetwijfeld nog veel hem horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden