BRICS-landen willen Europa helpen, in ruil voor meer zeggenschap

Links: President Medvedev ontvangt IMF-directeur Lagarde. Rechts: Premier Wen van China (l) met zijn Russische collega Poetin. © AP/Reuters Beeld
Links: President Medvedev ontvangt IMF-directeur Lagarde. Rechts: Premier Wen van China (l) met zijn Russische collega Poetin. © AP/Reuters

De grootste opkomende economieën ter wereld zijn best bereid Europa te helpen met zijn schuldenproblematiek, maar stellen daaraan wel duidelijke eisen. In plaats van direct geld te lenen aan het Europese noodfonds willen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - de zogeheten BRICS-landen - dat het Internationaal Monetair Fonds het voortouw neemt.

Van onze redactie economie

Bovendien eisen deze landen een veel grotere zeggenschap in het IMF, zei de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov gisteren.

Geen directe bijdrage aan noodfonds
"Onze landen staan klaar om deel te nemen aan een gezamenlijke aanpak, onder de gangbare regels die bestaan in het IMF", aldus Lavrov gisteren tijdens een bezoek van IMF-directeur Christine Lagarde aan Rusland. Tijdens haar eerste bezoek aan het land sinds zij in juli directeur werd bij het IMF, hoopte Lagarde juist Rusland te overtuigen van de noodzaak van directe bijdragen aan het Europese noodfonds.

Lavrov, die zei namens alle vijf landen te spreken, wees die optie echter al van de hand voordat Lagarde de Russische president Medvedev zou ontmoeten. Door duidelijk te stellen dat hulp alleen via het IMF kan lopen liet de minister weinig omzichtig blijken nauwelijks vertrouwen te hebben in het vermogen van de Europese regeringsleiders het continent zelf uit de malaise te trekken.

Rol Europese Centrale Bank
De Russische premier Poetin hekelde gisteren eveneens de onmacht van Europa de eigen crisis op te lossen. Volgens hem moet de Europese Centrale Bank (ECB) onbeperkt geld kunnen lenen aan het noodfonds, om zo alle zorgen van de financiële markten weg te nemen.

De angst dat daardoor de onafhankelijke rol en de enige taak van de ECB - inflatiebestrijding - in het geding komen, moet Europa dan maar voor lief nemen. "Ik weet dat veel Europese collega's er anders over denken. Zij willen zich strikt onderwerpen aan de regels van financiële discipline en kunnen niet naar links of naar rechts uitwijken", aldus Poetin na afloop van een bespreking in Sint Petersburg.

Herverdeling stemrecht
Rusland zei bereid te zijn in elk geval 10 miljard dollar uit te trekken om via het IMF Europa te helpen, maar de hulp komt met wel met voorwaarden. "Je kunt geen financiële stabiliteit en integriteit creëren door simpelweg geld uit te delen. Daarmee los je de problemen niet op", zo zei Lavrov.

Hoog op het verlanglijstje van Rusland - evenals op dat van de andere grote opkomende economieën - is een hervorming van het IMF. Daarin hebben de westerse landen traditioneel het gros van het stemrecht in handen. Direct na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 werd de BRICS-landen al toegezegd dat een herverdeling van stemrecht noodzakelijk is, maar tot nog toe is daar nog weinig van terecht gekomen. "Dat werk moet worden afgerond", aldus Lavrov.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden