'Brian Wilson Extravaganza niet voor Beach Boys-fans

Nog in Tilburg (Paradox, 24), Nijmegen (O42, 25) en Rotterdam (Hal 4, 26).

Voor muziekliefhebbers met een iets ruimere geest viel er daarentegen veel te genieten.

Bovenstaande geldt eigenlijk ook voor het vervolg op 'Brian Wilson', de 'Brian Wilson Extravaganza', met dien verstande dat dit een strikte concertuitvoering betreft, waarin de muziek van Wilson wordt vertolkt door drie verschillende groepen - Palinckx, Available Jelly en het Mondriaan Kwartet -, en door een samensmelting daarvan tot een maar liefst zestienkoppig ensemble, waarin ook enkele leden van de Gene Carl Band zitting hebben. Carl speelt zelf niet mee, maar arrangeerde wel enkele songs van Wilson. De andere arrangeurs zijn Jacques Palinckx, Jan Erik van Regteren Altena (van het Mondriaan Kwartet) en Michael Moore (Available Jelly).

De 'Brian Wilson Extravaganza' is nadrukkelijk niet gericht op de vroegere fans van the Beach Boys, die sindsdien het muzikale avontuur in de popmuziek niet hebben leren waarderen. Sterker nog, Brian Wilson zelf betrad dinsdagavond tijdens de première in het Haagse Theater Korzo pas halverwege de avond de zaal. Niet lijfelijk - hij is nog in leven, dat had dus gekund -, maar in geest. Tot aan het eind van de eerste set hadden alleen de absolute kenners van Wilsons werk de oorspronkelijke songs kunnen herkennen. Zo eigenzinnig waren de bewerkingen. Pas na de pauze kwam Wilsons geest echt tot leven - met name door de overigens vervreemdende hoge zang van de Engelse counter-tenor Scott Blick.

Nummers als 'Surfin' USA', 'Good Vibrations' en 'Salt Lake City' konden bijna worden meegezongen - al bevatten ook de arrangementen van deze songs nog een aantal geraffineerd aangebrachte valkuilen. Het hoogtepunt van de avond kwam, zoals het hoort, aan het slot, met de uitvoering van 'Fairy Tale' en 'Sail on Sailor'. Het eerste betrof een sprookje waarin een zekere Brian in een pan valt en daar kennis maakt met vlot argumenterende groenten als de tomaat en de radijs. Scott Blick vertolkte alle rollen met overtuiging. De muziek verklankte Brians merkwaardige belevenissen in die nieuwe omgeving. Het laatste nummer, dat maadloos op het sprookje aansloot, gaf de musici de gelegenheid om lekker te stoeien met Wilsons materiaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden