Brezjnev beurde Nixon op tijdens Watergate

(Novum/AP) - Tijdens het Watergate-schandaal dat uiteindelijk tot zijn val zou leiden, kreeg de Amerikaanse president Richard Nixon een hart onder de riem gestoken door sovjetleider Leonid Brezjnev. Dat blijkt uit donderdag door het State Department vrijgegeven documenten.

Het persoonlijke bericht van Brezjnev aan Nixon werd mondeling overgebracht door ambassadeur Anatoli Dobrinin. Brezjnev liet Nixon weten dat hij met hem van gedachten wilde wisselen op een 'menselijk niveau'. "Ongetwijfeld zijn er mensen - en niet alleen in de Verenigde Staten - die er vanuit gaan dat Richard Nixon niet in staat is om het aan te kunnen en dat hij onder de druk zal bezwijken. Maar, zijn we verheugd op te merken, u bent niet van plan hun dat plezier te gunnen", zei Dobrinin namens Brezjnev. Brezjnev spoorde Nixon aan zelfbeheersing en standvastigheid te vertonen in zijn buitenlands beleid.

Dobrinin merkt in een voorwoord bij de documenten op dat hij een groeiend gebrek aan zelfvertrouwen bij Nixon opmerkte, alsmede toenemende verbijstering over de penibele situatie waarin hij zich bevond. Nixon sprak langzaam toen hij Brezjnev via Dobrinin bedankte. Brezjnev had hem, mogelijk als enige regeringsleider ter wereld inclusief de Amerikaanse bondgenoten, met simpele, menselijke woorden opgebeurd, zei Nixon.

Het Kremlin besteedde in eerste instantie weinig aandacht aan de Watergate-affaire, de inbraak geleid door ondergeschikten van Nixon in het Democratische hoofdkwartier in het Watergate-gebouw. Maar toen duidelijk werd dat Nixon zelf mogelijk opdracht had gegeven tot de inbraak groeide de Russische angst dat de affaire negatieve gevolgen zou hebben voor de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie.

In de zomer van 1974 ging Nixon naar Moskou voor een topontmoeting met Brezjnev. Zijn dagen in het Witte Huis waren geteld. In augustus stapte hij op, om een afzettingsprocedure te vermijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden