Brexiteers krijgen hun zin: het blauwe Britse paspoort keert terug

null Beeld AFP
Beeld AFP

Voor veel Britten was het donkerrode Europese paspoort een doorn in het oog, maar hun lijden is bijna voorbij. Met de Brexit in het verschiet heeft minister van immigratie Brandon Lewis aangekondigd dat het geliefde blauwe paspoort terugkeert.

Eefje den Akker

Die mededeling is door velen enthousiast ontvangen. Zo spreken de Britse media van een ‘herstel van de nationale identiteit’. Andrew Rosindell, conservatief lid van het Lagerhuis, doet daar nog een schepje bovenop. Hij noemde het ‘roze paspoort’ vernederend en ziet het blauwe paspoort als een duidelijke boodschap dat Groot-Brittannië terug is. Het laatste blauwe paspoort verdween in 2003.

Het contract over de productie van het nieuwe paspoort is zelfs al getekend en heeft een waarde van omgerekend 550 miljoen euro. Wel moet de reislustige Brit zich even achter de oren krabben voordat hij of zij trots op het vliegveld het nieuwe paspoort tevoorschijn haalt. De waarde van het paspoort is namelijk niet hetzelfde als die van het Europese. Voor sommige landen kan opeens een visum nodig zijn. Momenteel kunnen Britten 175 landen bezoeken zonder visum.

Verwacht wordt dan ook dat Groot-Brittannië zijn derde plek op de lijst van landen met het meest waardevolle paspoort zal moeten inleveren, samen met Spanje, Italië, Denemarken en Finland. Nederland staat op vier, samen met onder meer België en Noorwegen. Het Duitse paspoort op een ongedeelde eerste plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden