Brexit zet rem op groei economie

De beroemde Britse Big Ben met een een Europese vlag op de voorgrond.Beeld AFP

Er was gerekend met een versnelling van de groei van de economie. Maar die blijft uit. De economie groeit volgend jaar 1,6 procent terwijl twee maanden geleden nog werd gerekend met 2,1 procent. Gevolg is ook dat de werkloosheid waarschijnlijk niet verder daalt, zeggen de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB).

De cijfers zijn een tegenvaller voor het kabinet. Dat wil graag goed voor de dag komen over zes weken op Prinsjesdag en bij de verkiezingen volgend jaar. Het kabinet legt de komende weken de laatste hand aan de begroting voor 2017 en de nieuwe cijfers vormen daarvoor de basis.

Een tegenvallende economische groei betekent minder belastinginkomsten. En de aanhoudende werkloosheid is ook geen goed nieuws om volgend jaar mee op campagne te gaan. Het kabinet zal proberen om met extra maatregelen op Prinsjesdag het beeld positiever te kleuren.

Onzekerheid heeft de wereld sinds twee maanden in zijn greep, signaleert het CPB. Door het referendum over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is er twijfel in de economie gekropen. Bedrijven hebben graag rust en duidelijkheid.

Brexit en gaskraan
De dip is tijdelijk, denkt het CPB, en dus kan er na de tegenvaller ook weer een mooie meevaller komen. Het CPB wijt de vertraging van de economische groei aan de keuze voor de Britten om de EU te verlaten en aan het verder dichtdraaien van de Groningse gaskraan.

Een troost is dat het met de economie nog steeds beter gaat dan vorig jaar. Al is het minder meer, een 1,6 procent hoger bruto binnenlands product is nog altijd groei. De inkomsten via vennootschapsbelasting zijn dit jaar met een economische groei van 1,7 procent hoger dan verwacht. En daarmee kan het kabinet de schatkist vullen; het tekort op de begroting daalt sneller dan verwacht.

In 2014 was dat nog 2,3 procent (als percentage van het bruto binnenlands product), dit jaar zakt het naar 1,2 procent en volgend jaar komt het uit op 0,6 procent, voorspelt het CPB. Het kabinet loopt daarmee voor op de planning die vier jaar geleden werd gemaakt.

Vluchtelingenkinderen
Er is en blijft ruimte voor extra uitgaven volgend jaar. Het kabinet heeft daarover al een aantal beslissingen genomen. Een bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuizen is van de baan. Ook zijn besparingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten geschrapt en is er meer geld voor onderwijs aan vluchtelingenkinderen en de bestrijding van leerachterstanden. Dat kost 600 miljoen euro.

Er is ook 600 miljoen extra voor de politie, het openbaar ministerie, de rechtbanken en defensie. En er is een meevaller van naar schatting 2 miljard euro omdat het ministerie van financiën de regeling voor pensioenvoorziening van ondernemers aanpast.

De meeste mensen met een baan gaan er volgend jaar op vooruit, maar veel minder dan dit jaar, verwacht het CPB. Volgend jaar komt er een procent bij, dit jaar is dat bijna 4 procent. Gemiddeld, werkend of niet, stijgt de koopkracht in 2017 met 0,7 procent en dat is dit jaar 2,7 procent.

Belastingverlaging
Dit jaar kreeg iedereen een belastingverlaging. Dat plusje is er nog steeds, maar is niet meer zichtbaar in de cijfers. Iemand met een laag inkomen, een uitkering of een pensioen, heeft volgend jaar minder te besteden. Vooral voor ouderen dreigt narigheid. De pensioenfondsen staan er slecht voor en dat leidt volgend jaar waarschijnlijk tot kortingen op de uitkeringen.

Het kabinet heeft al aangegeven dat de ouderen geholpen moeten worden. De reparatie van de koopkracht zal de komende weken dus het belangrijkste onderwerp zijn bij de afronding van de begroting. Kamerfracties herinerden het kabinet gisteren nog eens aan die belofte. De discussie gaat na Prinsjesdag over de vraag of de reparatie voldoende is. En natuurlijk over de werkloosheid die na een geleidelijke daling (van 614.000 vorig jaar naar 555.000 nu) pijnlijk hoog blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden