null Beeld
Beeld

ColumnTim de Wit

Brexit voorbij, eindelijk andere verhalen! Maar toen kwam de coronacrisis...

Tim de Wit woont in Londen. Hij geeft een inkijkje in zijn leven in de Britse hoofdstad tijdens de coronacrisis.

Weer uitstel van de brexit-datum. Weer uitleggen hoe het zijden draadje waar Theresa May aan hing bijna niet meer met het blote oog waarneembaar was. Weer verslag doen van haast onbegrijpelijke amendementen die de oppositie indiende om de regering dwars te zitten. Weet u het nog, de brexit-soap?

Het voelt in deze opgesloten coronadagen als een mensenleven geleden. Vorig jaar zat ik rond deze tijd nog tot aan mijn nek in het Britse gebed zonder einde. Rinkelde de telefoon van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wilden Trouw en de NOS dagelijks updates vanuit Londen.

Werkweken gleden voorbij waarin ik amper toekwam aan een privéleven. Het aantal borrels en verjaardagen dat ik moest overslaan was niet meer op handen en voeten te tellen. Het was geweldig om verslag van te doen, maar tegelijk ook energievretend. “Jouw tijd komt wel weer”, zei Iris Ludeker, chef Buitenland bij Trouw bemoedigend. “Het gaat vanzelf voorbij.”

Alleen zag ik de finishlijn voor m’n ogen voortdurend verplaatst worden. De brexit-deadline van 29 maart 2019 werd 31 oktober. Theresa May werd Boris Johnson. Een krakkemikkige gedoogconstructie werd een overweldigende meerderheid voor de Conservatieven. 31 oktober werd 31 januari.

Eindelijk andere verhalen

Maar toen was het eindelijk zover. De eerste fase van deze onbeschrijflijke passage in de Britse geschiedenis was voltooid. Het vertrek uit de EU was definitief.

Eindelijk leek er ruimte te ontstaan voor mij als correspondent om me weer eens op andere verhalen te storten. Meer het land door te reizen en standplaats Londen verlaten. De plek waar ik voor m’n gevoel bijna als een voetbalcommentator verslag had moeten doen van alle politieke onmacht om eruit te komen. Terwijl in dit prachtige land nog zoveel meer verscholen ligt waar ik graag m’n tanden in wilde zetten.

En, ook dat nog, meer vrije tijd. Niet meer wekelijks mijn cricketteam moeten afbellen omdat ik op zondag moest werken. Weer eens als laatste de pub verlaten zonder voortdurend schichtig op mijn telefoon te kijken of de BBC nog een nieuwsalert de wereld in heeft gestuurd.

Maar helaas. Ook ik zit al twee maanden voornamelijk binnen. Regelmatig uit het raam turend naar de overburen, waarvan ik inmiddels precies weet wanneer ze de hond uitlaten.

Tim de Wit woont in Londen. Hij geeft een inkijkje in zijn leven in de Britse hoofdstad tijdens de coronacrisis.

Lees ook:

Ik ging twijfelen: sloeg ik niet een beetje door?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden