Brexit kost tot 75.000 banen bij banken

Het financiële centrum van Londen.Beeld REUTERS

De Bank of England vreest dat er in Groot-Brittannië veel banen verdwijnen in de financiële dienstverlening.

De Bank of England verwacht dat Groot-Brittannië tot 75.000 banen verliest in de financiële dienstverlening na het vertrek uit de Europese Unie, meldde de BBC dinsdag. Dat aantal wordt binnen de bank gezien als een ‘geloofwaardig scenario’, vooral als het Londen en Brussel niet lukt een goede overeenkomst te sluiten voor deze branche.

Vorige maand liet plaatsvervangend bankgouverneur Sam Woods aan Reuters weten dat 10.000 banen een redelijke schatting was van het verlies op korte termijn. De invloed van de Brexit op lange termijn is veel onzekerder, voegde hij toe. Eerdere schattingen varieerden van 30.000 banen (onderzoeksgroep Bruegel) tot 232.000 (topman Xavier Rolet van de Londense beurs).

Aan het humeur van de hoge functionarissen bij de centrale bank zullen de tweets van Lloyd Blankfein, topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, weinig bijdragen. Het zijn pijnlijke plaagstootjes. Op 19 oktober schreef hij vanuit Frankfurt: ‘Goede vergaderingen, lekker weer, heb het naar mijn zin gehad. Fijn, want ik zal hier veel meer tijd gaan doorbrengen’. In de Duitse zakenstad wil Goldman Sachs in 2019 de bovenste acht verdiepingen in gebruik nemen van een nieuwe kantoorgebouw.

Onzekerheid

Het volgende bericht kwam maandag: Londen, een luchtfoto van het nieuwe Europese hoofdkantoor van Goldman Sachs dat 350 miljoen pond kost en wordt opgeleverd in maart 2019, de maand waarin ook de brexit-onderhandelingen moeten worden afgerond. ‘Verwachtend, hopend dat we het kunnen vullen. Maar veel hebben we niet zelf in de hand. #Brexit.’

Onzekerheid kenmerkt de Brexit. Financiële instellingen houden rekening met tal van scenario’s. Investeerders zijn terughoudend zolang ze geen zicht hebben op de uitkomst, en dat raakt de Britse economie zodanig dat de centrale bank de groeiramingen naar beneden moest bijstellen.

Waar financieel specialisten het wel over eens zijn, is dat de Bank of England donderdag voor het eerst in een decennium de rente zal verhogen (nu 0,25 procent). Dat is nodig om de geldontwaarding af te remmen: de inflatie is naar 3 procent gestegen, mede doordat het pond minder waard werd na het brexit-referendum.

Voor de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney is de niet lekker draaiende Britse economie hierbij een complicerende factor. Als er minder goedkoop geld beschikbaar komt, kan dat de groei verder remmen. Groot-Brittannië blijft al achter bij het vasteland. De eurozone groeide met 0,6 procent in het derde kwartaal, Groot-Brittannië met 0,4.

Schulden

Via hypotheken, creditcardkredieten en autoleningen raakt een renteverhoging een ander pijnpunt voor de centrale bank: de schuldenlast onder consumenten. Die neemt zo’n vlucht dat de bank zich grote zorgen maakt. Het consumentenkrediet is in september bijna 10 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Opgeteld bedragen de persoonlijke leningen 200 miljard pond. Van de zomer waarschuwde de bank al voor de precaire situatie van veel huishoudens.

Een renteverhoging kan een rem zetten op nieuwe leningen, maar kan ook mensen in de problemen brengen die nu al op het randje bungelen en moeite hebben hun schulden af te lossen. Sinds 1987 lag het aantal schuldhulpverzoeken in Engeland en Wales niet zo hoog als nu.

Ook minister van financiën Philip Hammond zou met de mogelijke renteverhoging te maken krijgen, waarschuwt het Britse Instituut for Fiscale Studies (IFS). Geld lenen wordt duurder voor de overheid. Vooral ook door de chronisch tegenvallende productiviteit kan de minister een gat in de begroting tegemoetzien van 20 miljard pond, aldus het IFS, in 2021-2022 oplopend naar 36 miljard pond. Veel geld om de brexit-pijn te verzachten, is er dan niet.

Onderzoek naar brexit blijft geheim

Het brexit-ministerie weigert onderzoek vrij te geven naar de gevolgen van het vertrek uit de EU voor 58 sectoren van de Britse economie, waaronder telecommunicatie, textiel en toerisme.

De informatie zou te gevoelig liggen in de onderhandelingen met Brussel, laat het ministerie weten aan The Guardian. Labour-parlementslid Seema Malhotra, die om de resultaten had gevraagd, klaagt dat parlement en publiek zo onwetend worden gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden