Brexit kan banenherstel pas afsnijden

De arbeidsmarkt krabbelt op, maar wat als de Britten besluiten de Europese Unie te verlaten?

"Pin me er niet op vast", verzoekt Rob Witjes net nadat hij zijn eerste prognoses over de arbeidsmarkt heeft uitgesproken. Ja, de cijfers laten voor het derde jaar op rij een stijging in het aantal banen zien. En ja, hij verwacht dat er ook volgend jaar 95.000 banen bijkomen. Maar, zegt het hoofd arbeidsmarktinformatie en -analyse van uitkeringsinstantie UWV, een Brexit kan zomaar roet in het eten gooien.

Mocht het Britse volk op 23 juni besluiten de Europese Unie te verlaten, dan raakt dat niet direct onze arbeidsmarkt, zegt Witjes. "Maar het zorgt wel voor onrust en onrust is nooit goed voor de economie." Zie het als een kettingreactie, legt hij uit. Onrust creëert onzekerheid bij beleggers. Die onzekerheid kan de koersen beïnvloeden, dat raakt weer het economische vertrouwen, wat de economische groei kan schaden en de werkgelegenheid kan treffen.

Wat voor effect onzekerheid kan hebben op de economie, zagen we in 2008, brengt Witjes in herinnering. Het was het jaar van een historisch hoog aantal banen: 1,1 miljoen. Het was het jaar waarin de Commissie Bakker, die haar licht liet schijnen over de toekomst van de arbeidsmarkt, voorspelde dat er in 2015 meer banen dan werknemers zouden zijn. Drie maanden na die voorspelling viel de Amerikaanse bank Lehman Brothers en brak de kredietcrisis uit. Gevolg: in 2016 is het aantal banen, met ruim 800.000, veel lager dan in 2008.

Terug naar het voorzichtige optimisme van Rob Witjes. Die stelt vast dat in steeds meer sectoren de vraag naar nieuw personeel toeneemt. Met stip op één staat de uitzendbranche. Daar kwamen het afgelopen jaar bijna 70.000 banen bij. De verwachting is dat er in 2016 een groei is van 46.000 banen.

Tekort aan schilders

Ook de bouw, waar tot voor kort de crisis goed voelbaar was, krabbelt op. Vorige week al bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten dat er een tekort is aan schilders. En die vraag naar schilders, en ook timmermannen en bouwvakkers neemt de komende jaren alleen maar toe, voorspelt het UWV.

Goed nieuws is er, ondanks het faillissement van V&D, van winkelketen Macintosh en vele andere, ook voor de detailhandel. De toegenomen koopkracht en het groeiende consumentenvertrouwen maken dat de winkels die het wel hebben gered weer een extra verkoper kunnen gebruiken.

Toegegeven, vlak nadat V&D zijn deuren sloot nam het aantal aanvragen voor een WW-uitkering drastisch toe. Maar wat de cijfers vooral laten zien is een verschuiving in het winkelgedrag, zegt Witjes. De consument gaat veel minder naar traditionele winkels als Blokker, maar jaagt op koopjes in de Action. Of hij geniet van de luxe in de Bijenkorf. Witjes: "Of de klant vraagt om advies in de winkel en koopt online. Die verschuiving zorgt voor ander soort banen."

Voor de vijftiger blijft het moeilijk op de arbeidsmarkt. Een lichtpuntje is dat er minder vijftigplussers dan vorig jaar in de WW zitten. Maar nog steeds is het overgrote deel na het verlies van zijn of haar baan langdurig werkloos, ook in gebieden waar de werkgelegenheid sterk aantrekt.

een miljoen zzp'ers

In het midden van de jaren nul kozen werknemers in groten getale voor het zzp-schap. In 2007 waren er ruim 750.000 zzp'ers. Sindsdien groeit hun aantal gestaag, met een dipje tussen 2013 en '14, naar meer dan een miljoen zzp'ers nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden