Brexit-kamp boos over 'pro-Europees' gebed Anglicaanse Kerk

De aartsbisschop van de Anglicaanse kerk, Justin Welby.Beeld epa

Bidden tegen een Brexit. Dat mag niet, vinden politici en geestelijken. Een gebed van de Anglicaanse Kerk in Groot-Brittannië over het Brexit-referendum eind juni, waarbij het land voor of tegen lidmaatschap van de EU stemt, zorgt voor ophef. De kerk zou met het gebed partij kiezen, maar is zich van geen kwaad bewust.

De Anglicaanse Kerk vraagt in het speciale gebed openheid en eerlijkheid aan God, spirituele ondersteuning bij het stemmen. Er wordt ook gebeden voor 'een samenwerking tussen inwoners van Europa', en dat is precies de zin die bij het pro-Brexit-kamp, met mensen die stemmen voor het verlaten van de EU, in het verkeerde keelgat is geschoten.

Parlementsleden winden zich erover op. Peter Bone, parlementslid voor de conservatieve partij, is woest: "Dit is politiek, het heeft niets met de kerk te maken. Je zou toch denken dat God neutraal is over deze zaak."

Een woordvoerder van het kamp dat voor een Brexit is reageert cynisch: "Er is meer dan een gebed nodig om de controle over de grenzen, onze economie en de 350 miljoen pond die we elke week overmaken, terug te krijgen."

De Anglicaanse bisschop David Hamid is kritisch. Het is volgens hem onverstandig van de kerk om iets over het referendum te zeggen. "De Anglicaanse kerk is een nationale kerk en moet er zijn voor alle inwoners, ongeacht hun politieke voorkeuren. De kerk moet neutraal blijven." Bovendien staat de onlangs negentig geworden koningin Elizabeth er aan het hoofd, en politieke partijdigheid hoort niet bij een koningin.

Kerk is neutraal
In een reactie zei een woordvoerder van de Anglicaanse kerk dat het gebed op geen enkele manier partijdig bedoeld is. Bronnen binnen de kerk hebben tegen de Engelse krant The Guardian gezegd dat het gebed zorgvuldig is nagekeken en besproken zodat het neutraal zou blijven.

De aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk, zei eerder in een interview met House magazine dat de Anglicaanse kerk neutraal zou blijven in het EU-debat. "Je kunt niet zeggen dat God zegt dat je voor of tegen moet stemmen."

Eenheid door het geloof
Andere kerken in Groot-Brittannië hebben geen officieel standpunt ingenomen over het referendum, al hebben hoge geestelijken binnen de katholieke kerk wel duidelijk hun mening gegeven over het referendum. Het hoofd van de katholieke kerk in Engeland en Wales, kardinaal Vincent Nichols, zei dat eenheid en samenwerking horen in een christelijke samenleving, en dan vooral in een katholieke.

Ook het Vaticaan sprak zich uit tegen een Brexit, omdat het Europa als geheel zou verzwakken. Maar deze kerken hebben dan ook geen koningin aan het hoofd staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden