Column

Brexit heeft onvoorspelbare gevolgen voor stabiliteit EU

null Beeld anp
Beeld anp

We weten eindelijk wat premier Cameron van de Europese unie eist om de Britten ervan te overtuigen dat het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen de unie moet blijven. Die eisen zijn niet echt onredelijk. Zelfs het meest controversiële voorstel, de ontzegging voor de periode van vier jaar van het recht op uitkeringen voor bijvoorbeeld Polen en Bulgaren die naar het VK komen, zou wel eens op instemming van de lidstaten kunnen rekenen.

Dat die lidstaten de Britten binnenboord willen houden is eigenbelang. Een Brexit heeft onvoorspelbare gevolgen voor de welvaart en de maatschappelijke stabiliteit van de hele unie.

Dat bleek ook uit het onderzoek naar de voor- en nadelen van het lidmaatschap van de EU, de balance of competences review. Dat toonde in 32 diepgravende, onafhankelijke deelstudies aan dat lidmaatschap zeer in het voordeel van de Britten is en dat een exit negatief uitpakt.

Het is echter de vraag of Cameron in zijn overtuigingsmissie slaagt, want de Euroscepsis is in zijn land diep geworteld. Zonder een woord te hebben gelezen wist Ukip-leider Farage al dat de resultaten van de studie 'futile and cynical' waren.

Voormalig wereldrijk
Er is echt wat aan de hand in deze voormalige grootmacht. Van een Verenigd Koninkrijk is zeker sinds het bijna gewonnen referendum in Schotland geen sprake meer. Langzaam maar zeker valt het voormalige wereldrijk uiteen.

Op de Britse diplomatie en de krijgsmacht is draconisch bezuinigd. Het gevolg is dat de Britten geen operatie van enige omvang meer aankunnen. Meedoen met de operatie in Syrië zit er niet meer in.

Labourleider Corbyn en zelfs een deel van Camerons conservatieve parlementariërs zijn tegen. De regering bracht een voorstel over meebombarderen niet eens in stemming. Driekwart van de Britten is volgens een recente peiling niet meer bereid om voor hun land te vechten en de helft van de bevolking is niet bereid een Navo-bondgenoot te helpen als die wordt aangevallen.

Premier Cameron laat het Verenigd Koninkrijk niet langer de traditioneel leidende rol op het wereldtoneel spelen en laat zich nu leiden door een buitenlandpolitiek waarin tamelijk eng gedefinieerde handelsbelangen centraal staan. Daarmee verliezen Europese landen een leidende macht en verliezen de Amerikanen een betrouwbare bondgenoot.

Het feit dat het VK zich terugtrekt van het wereldtoneel is een fenomeen dat in heel Europa te zien is. Opkomend nationalisme en populisme ondermijnen de solidariteit en sluiten Europa af van de rest van de wereld.

Decadentie
Is dat een probleem? Niet als landen als Rusland, China en de terreurorganisatie IS ons met rust laten. Maar dat doen ze niet. Integendeel. Ze maken gebruik van onze decadentie om hun positie te verbeteren. Net zoals Hitler voor de Tweede Wereldoorlog.

Stel dat we de EU nu niet zouden hebben, niet decadent waren en nationalisme en populisme geen vat op Europa hadden gekregen? Wat dan?

Het antwoord is simpel: als gevolg van al die dreigingen zouden we een emotionele discussie voeren over economische en militaire integratie om onze gezamenlijke economische belangen en democratische waarden te beschermen. De roep zou dan klinken om een EU met een eigen leger.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden