Brexit: geschenk voor extremisten

De aartsvijanden zijn het roerend eens. Zowel Europese islamhaters als moslimextremisten bejubelen Brexit. Beiden hunkeren naar de ondergang van de EU, zij het om tegengestelde redenen. Moslimextremisten zien de EU als een obstakel voor hun islamitische wereldrevolutie. Islamhaters daarentegen vinden de EU juist een levensgevaarlijk islamitisch paard van Troje dat maar op één plek thuishoort: het abattoir.

Ze verwijzen naar het boek 'Eurabia' van Bat Ye'or. Bat Ye'or schrijft veel over de tweederangs positie van godsdienstige minderheden in de moslimwereld door de eeuwen heen en vreest dat Europa dezelfde kant op zal gaan. Volgens haar heeft de EG, voorloper van de EU, Europa uitgeleverd aan de islam via verdragen met Arabische landen. In het 'manifest' van massamoordenaar Anders Breivik heet het dat de immigratie een EU-complot is, bedoeld om nationale identiteiten te vernietigen en de weg vrij te maken voor een islamvriendelijke Europese VS. In de ogen van islamhaters kan alleen eliminatie van de EU de islam stuiten. Leve Brexit, dood aan de EU, dood aan de jihad, luidt hun boodschap.

Moslimextremisten roepen natuurlijk 'leve de jihad', maar over Brexit zijn ze even verheugd. Voor hen is het een godsgeschenk ter gelegenheid van ramadan, 'de maand van de overwinningen'. Weliswaar zijn ze principieel tegen grenzen en daarvan komen er meer als de EU bezwijkt. IS vergelijkt grenzen zelfs met afgodsbeelden, maar het maakt wel verschil waar ze liggen. Verdeling van de moslimwereld in aparte staten is slecht. Maar versnippering van Europa helpt de jihad, de heilige oorlog.

Een voorzanger in het jihadistische Brexit-jubelkoor is de Pakistaan Hafiz Saeed. Volgens India beraamde hij de aanslagen van 2008 in Mumbai (164 doden), maar in Pakistan is hij veilig. In een toespraak schreef hij het succes van Brexit toe aan de jihad, zo meldt de krant India Today. Een beetje monomaan, er is meer aan de hand in Europa, maar jihadterreur heeft zeker Brexit in de kaart gespeeld. Aanslagen zoals in Parijs, Brussel en nu weer Istanbul voeden de angst voor de islam en islamitische vluchtelingen en bevestigen het beeld van een machteloze EU.

Angst is een geducht wapen van jihadstrijders. Vanaf de jaren zeventig zijn ze bezig wiggen te drijven tussen westerse en Midden-Oosterse mensen. Totale apartheid, wereldwijd, tussen moslims en niet-moslims is hun ideaal. Het begon ooit in de moslimwereld, met nu en dan een moord of zelfs een massamoord op buitenlandse toeristen. Later werden ook Amerika en Europa doelwit. Er ontstond een felle 'islamofobe' tegenreactie, die de neiging vertoont alle moslims en alle varianten van de islam over één kam te scheren, tot intens genoegen van de heilige strijders, want hoe blinder de wederzijdse haat, hoe beter de kansen voor apartheid.

De jihadisten boekten vorige week behalve Brexit nog een ander 'ramadansuccesje', de moord op de Pakistaanse zanger Amjad Sabri. Voor de jihad blijft ook het eenvoudige handwerk van individuele liquidaties, al is het saaie en bijna dagelijkse routine, belangrijk. Sabri was, heel kort door de bocht, een soort islamitische gospelsinger. Hij zong prachtig maar hij was een 'ketterse' soefimoslim. En dus klonk uit zijn mond de zoetgevooisde lokroep van de duivel, reden waarom de moordenaars zijn auto aan flarden schoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden