Brexit doet beleggers uitwijken naar Nederlandse huurwoning

Huurwoningen in Gouda.  Beeld ANP
Huurwoningen in Gouda.Beeld ANP

Buitenlandse investeerders stoppen hun geld massaal in de Nederlandse huurmarkt.

Nooit eerder waren er zo veel buitenlandse beleggers actief op de Nederlandse woningmarkt. Het afgelopen jaar pompten deze internationale spelers maar liefst drie miljard euro in Nederlandse huurwoningen, blijkt uit het jaarrapport van beleggingsspecialist Capital Value. Drie keer zoveel als een jaar eerder. Een trend, signaleert directeur Marijn Snijders. “Deze ontwikkeling helpt zeker om er meer woningen bij te krijgen en het woningtekort iets te dichten.”

Vanwaar de plotselinge interesse van over de grens? Dat heeft voor een deel te maken met de aanstaande brexit, zegt Snijders. “Voorheen belegden pensioenfondsen hun geld het liefst in Londen. Maar met de aankomende brexit is dat nu niet de plaats om in vastgoed te beleggen”, zegt Snijders. Ook het economisch goede tij en de grote vraag naar woningen vergroten de aantrekkingskracht.

Dus stoppen Duitse, Britse, Amerikaanse, maar ook steeds vaker Aziatische (vooral Singaporese) pensioenfondsen hun geld massaal in Nederlandse huurwoningen. Ze kopen bestaande complexen of stampen nieuwe woningen uit de grond. Kwam in 2015 nog 27 procent van de vastgoedinvesteerders van over de grens, in 2018 was dat 35 procent. Hun miljoenen steken ze voornamelijk in vrijesectorwoningen. Maar ook sociale huurwoningen, studentenflats, seniorenappartementen en zogeheten microwoningen hebben de interesse van beleggers.

Goed nieuws, zegt Snijders. Want nu al kampt Nederland met een tekort aan 263.000 woningen. En door gestegen bouwkosten en de grote schaarste aan geschikt bouwpersoneel loopt dat tekort alleen maar verder op. Lost de komst van deze nieuwe stroom beleggers het woningtekort op? Zo ver wil Snijders niet gaan. Maar helpen doet het zeker.

Die buitenlandse investeerders zijn zo weer weg, roepen criticasters al sinds hun komst. Dikke kans dat ze de prijzen van huurwoningen omhoog stuwen, klinkt het ook. Of: ze willen alleen huurhuizen bouwen op toplocaties waar iedereen wil bouwen. Verder kijken ze niet. Maar Capital Value is vooral positief. De buitenlandse pensioenfondsen zijn er veelal voor de lange adem, blijkt uit het jaarrapport. Driekwart wil minimaal vijf jaar beleggen. Een kwart zelfs tien jaar of langer.

Lees ook:

Beleggers kochten nog nooit zoveel huurwoningen

Beleggers zien brood in huurwoningen. De markt daarvoor bereikt een nieuw hoogtepunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden