Brexit betekent geen vaarwel, de innige band met Engeland moet blijven

Queen Elizabeth Koningin Maxima  Beeld REUTERS
Queen Elizabeth Koningin MaximaBeeld REUTERS

De eerste dag van het staatsbezoek stond volledig in het teken van het versterken van de innige band tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk. ‘Brexit betekent geen vaarwel’, zei koning Willem-Alexander in zijn speech in het Britse parlement.

Een staatsbezoek organiseren in een herfstig Londen is zeker geen garantie voor zonnestralen, maar het koninklijk paar trok met de zon in het gezicht per koets over de beroemde Mall, de statige boulevard in Londen die rechtstreeks naar Buckingham Palace leidt. Het is het bekende tafereel bij staatsbezoeken in Groot-Brittannië. Op het paleis hadden de koning en koningin Maxima een eerste ontmoeting met koningin Elizabeth, inmiddels 92 jaar oud en de langst zittende vorst ter wereld. Het is haar 112ste staatsbezoek. Ze kan de rituelen wel dromen.

Niet verwonderlijk dat ze sommige onderdelen van het bezoek uitbesteedt aan haar zoon, kroonprins Charles. Die inspecteerde met de koning de erewacht op de Horse Guards Parade, het beroemde binnenterrein achter de regeringsgebouwen op Whitehall, in de Middeleeuwen gebruikt om riddertoernooien te organiseren.

Maar dat dit staatsbezoek veel meer is dan traditioneel Brits ceremonieel bleek vooral tijdens de speech in het Britse parlement. Het ‘B-woord’ overschaduwt alles. Koning Willem- Alexander sprak ruim tien minuten in de Royal Gallery, één van de beroemde zalen in het Paleis van Westminster, zoals de officiële naam van het parlement luidt. Premier Theresa May, evenals tientallen parlementsleden, waren bij de speech aanwezig.

Verdriet

“Het doet ons oprecht verdriet een nabije partner uit de Europese Unie te zien vertrekken”, zei Koning Willem Alexander. “Het is uitermate complex om alle consequenties van brexit te overzien en om tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen op basis van geldende verdragen en binnen de tijd die beschikbaar is.”

Het was niet voor het eerst dat de koning liet blijken de beslissing van de Britten te betreuren. Al vlak voor het referendum sprak hij in het Europees Parlement dat de Europese Unie ‘zonder de Britse roos’ niet compleet was. Ook kort geleden liet hij dat in een persgesprek met Britse journalisten blijken.

Toch gelooft de koning dat ondanks brexit de eeuwenoude banden sterk zullen blijven. “Laten we voor ogen houden hoeveel we aan elkaar te danken hebben. Onze landen behoren tot elkaars belangrijkste handels- en investeringspartners.”

Onder vrienden

En de koning kreeg daarin bijval van de andere sprekers in de zaal, de speakers van het Lager- en Hogerhuis. Refererend aan de Glorieuze Revolutie uit 1688, toen stadhouder Willem III – wiens standbeeld een prominente plek in de zaal inneemt en wiens graf de koning en koningin gisteren bezochten in de Westminster Abbey – de basis legde voor de constitutionele monarchie zoals Groot-Brittannië die nu kent. “Twijfel niet”, zei Lagerhuis-speaker John Bercow. “We zijn hier onder vrienden.” Lord Fowler, speaker in het Hogerhuis, herinnerde de koning er zelfs aan dat hij nog altijd 889ste in lijn van de Britse troonopvolging is. “Na de geboorte van het kind van de hertog en hertogin van Sussex (prins Harry en Meghan - red.) zal dat overigens 890ste zijn.”

Maar ondanks de warme woorden en de diepgewortelde geschiedenis tellen nu vooral de economische betrekkingen. En juist díe betrekkingen staan dankzij brexit het meest onder druk. Daar zal dit staatsbezoek niets aan veranderen. Een gunstige brexit-deal wel.

Lees ook:

Koning Willem-Alexander spreekt verdriet uit over brexit

In een toespraak tegen Engelse parlementariërs sprak Koning Willem-Alexander zojuist tijdens een tweedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk onomwonden zijn teleurstelling uit over brexit.

Kingdom en koninkrijk: zoek de zes verschillen

Koning Willem-Alexander (51) en koningin Máxima (47) brengen een staatsbezoek aan koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (92). Lijkt ons koninkrijk op dat van de Britten? Twee kenners zien zes verschillen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden