breven

Geen uitverkoren volk

Bijna helft jonge christenen is 'neofundamentalist' (Trouw, 28 april). Trouw laat Jan Mark ten Hove aan het woord: "Wij geloven dat Israël Gods uitverkoren volk is". Ik denk dat God voor het goede staat. God heeft alle mensen geschapen. Het goede discrimineert niet, het heeft alle mensen even lief en houdt er geen 'uitverkoren volk' op na. Waarom zouden Netanjahoe en Dayan tot Gods uitverkorenen behoren en Gandhi en Mandela niet? In de Bijbel staan veel goede verhalen, maar het is volgens mij niet Gods woord, zoals Ten Hove gelooft.

Pierre Joosten Soest

Neofundamentalist

In het SCP-rapport 'Geloven binnen en buiten verband' zou Joep de Hart (Trouw, 28 april) een nieuw term gemunt hebben voor 'jonge orthodoxe katholieken en protestanten': de neofundamentalist. Dat is onjuist. Het begrip neofundamentalisme is al langer in omloop, Joep de Hart noemde het zelfs nog even in zijn inauguratie in 2011 en als hij in het rapport over een 'neofundamentalistische reactie op processen van individualisering' schrijft, verwijst hij nadrukkelijk naar bestaande literatuur.

Jan Dirk Snel Amsterdam

Hulpbisschop Jan Niënhaus

Ondanks dat het misbruik door de hulpbisschop niet is goed te praten, vraag ik mij af wat de nieuwswaarde is, nu deze is overleden. Je zadelt de familie van deze bisschop er mee op. Is dat wat we willen?

Ad Horrevoets Made

Scherpe bocht

Meneer Demoet gaat in zijn brief 'De scooter en de sigaret' (Trouw, 26 april) wel heel scherp door de bocht. Hij zal zeker, zoals meer mensen, overlast ondervinden van zich onverantwoordelijk gedragende scooterrijders. Echter, om alle scooterrijders over één kam te scheren, gaat te ver. Zijn argumenten brandstof slurpend, fijnstof uitblazend en het veroorzaken van aanrijdingen met vervelende afloop zijn onzin. Een scooter is, brandstoftechnisch gezien, een zeer zuinig en efficiënt vervoermiddel mits in de juiste handen. Voor het gemak vergeet hij, waarschijnlijk wegens zijn wrok, dat er ook nog oude, vervuilende auto's en stinkende diesels rondrijden. Heeft hij hier geen probleem mee omdat hij zich misschien zelf in zo'n barrel verplaatst? Ik ben zestig plus en heb het scootertje nodig om mijn vrijwilligerswerk te kunnen doen!

Johan Spinnewijn Vlissingen

Lintje voor een vrouw

Het wil maar niet lukken met vrouwen. Weer meer onderscheidingen voor mannen. Wat doen we daar aan? Vrouwen, draag vrouwen voor. Kijk om u heen wie er voor in aanmerking komt. Er zijn zeker evenveel vrouwen als mannen die zich inzetten voor zorg, clubs, kerk en samenleving. Misschien wel meer. Doe er wat aan. Het is mij in mijn dorp vier keer gelukt.

Willemijn Schuuring-Estié Waalre

Playboy

Willen de seniorredacteuren de jonge honden op de redactie meer in toom houden? Om een foto van Miley Cyrus, die bestemd lijkt voor de 'Playboy' in de Verdieping te plaatsen gaat ons echt te ver (Trouw, 26 april). Was er geen eindredacteur die deze blamage voor de reputatie van dit dagblad had kunnen voorkomen!

Familie Posthuma Ede

Auschwitz de musical

De tegenstellingen tussen de Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds waren vroeger ideologisch van aard, ik was erbij betrokken.

De afgelopen jaren werden zij meer juridisch en commercieel. Producenten en andere ondernemers schrikken er niet voor terug thema's als Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog uit te werken tot spektakel en entertainment (Trouw, 26 april). Hoe lang gaat het duren voordat op affiches de tekst zal staan: 'Auschwitz de musical'?

Cees Steeman Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden