breven

Bert Keizer bestaat

Op grond van alledaagse ervaring weet ik dat iedereen wel ergens in gelooft, in het woord, of in iemand of iets, ook al wordt dat ontkend. Dat Bert Keizer bestaat, weet ik. Of God bestaat, weet ik niet. Maar dat oom Dagobert niet bestaat, weet ik zeker. Denken valt uiteen in geloven en weten, en het een is het ander niet. Daarover schreef de vorig jaar overleden Leidse filosoof met emeritaat Bertus de Rijk 'Geloven en weten', met als eerste hoofdstuk 'Geloven en weten als basale menselijke prestaties'. Wat doet Bert Keizer? Hij gooit alles op een hoop (God, oom Dagobert, enz.) en vervolgens weg, alsof er geen verschillen zijn. Dat God een persoon is, geloof ik niet. Maar Hij bestaat wel... als idee, als denkbeeld. God lijkt mij een subliem, verheven idee, oom Dagobert niet. Is dit een kwestie van smaak? Juist omdat smaken verschillen ontstaan er geschillen. Als dat maar niet ontaardt in schelden, kwetsen en gebrek aan respect voor andersdenkenden. Dat ervaar ik niet in de columns van Bert Keizer, ze geven me te denken, en soms te glimlachen - en wat is daar tegen ? Vive la différence.

Carl Huizinga Hengelo

undefined

Arm en rijk

Hulde voor het commentaar van Johan ten Hove (Opinie, 10 juni) over de ongelijke verdeling van vermogens in Nederland. Mij treft hoe gemakkelijk velen het verschil tussen rijk en arm accepteren. Vermogens dienen buiten schot te blijven, ook voor het CDA. Hoe bestaat het dat een electorale meerderheid onvoldoende voor zichzelf opkomt en zich laat wegblazen door de heersende neoliberale wind?

Gerhard L. Kruizinga Dalfsen

undefined

Rijk dankzij werknemers

Van het CDA en de VVD mag men niet aan het vermogen komen van de rijke Nederlanders om de lasten op arbeid te verlichten. Zouden zij niet weten dat het vermogen dat sommige rijken bezitten vaak mogelijk is gemaakt door werk dat werknemers voor hen verricht hebben? Werknemers die nu niet of nauwelijks aan sparen toekomen door de zware lasten die ze op hun bordje krijgen, zoals hoge huren of eigen risico bij de zorgverzekeraars? Sparen mogen we eigenlijk niet, want we moeten geld laten rollen om de economie aan te wakkeren. Zodat de rijken nog rijker worden en de armen nog armer. De VVD en het CDA moeten eens beseffen dat directeuren, ondernemers en managers bestaan bij de gratie van de werknemer. De een kan niet zonder de ander. De waarde van de werknemers wordt dus zeer onderschat en in verhouding onderbetaald.

F. Poortstra Ermelo

Youskine

Mijn eerste reactie bij het lezen van Nuweira Youskines column over Femke Halsema (Trouw, 5 juni) leek op die van lezer mevrouw Groot (Opinie, 11 juni): lichte irritatie over haar kritiek op zorgvuldig gemaakte televisie. Halsema liet vrouwen aan het woord die de positie van de vrouw in islamitische landen proberen te verbeteren. Wat kan daar mis mee zijn? Youskine heeft daar een mening over: oordeel niet vanuit een ander cultureel normenperspectief, dat is gemakkelijk scoren. Haar mening haalt mij uit mijn 'comfortzone', maar is dat niet juist de bedoeling van een bijlage die 'Verdieping' heet? Dank voor een krant waarbij je niet in slaap valt!

Karel Demoet Utrecht

undefined

Pinksterfoto's

Wat een schril contrast tussen de foto op de voorpagina (Trouw, 10 juni) van Pinkpop en de foto van het opwekkingsfestival te Biddinghuizen verderop in de krant. Van Trouw had ik verwacht dat op de eerste pagina een foto zou prijken van mensen die écht met Pinksteren bezig waren. Maar nee, een foto van Pinkpop met op de voorgrond een troep van wegwerpartikelen. Een groot verschil met het schone grasland waarin mensen de pinkstergedachte vieren.

Piet de Koning Terneuzen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden