Breuk

Breuk in bisdom Den Bosch: hulpbisschop Mutsaerts trekt zich terug

Bisschop Gerard de Korte tijdens een persconferentie in het bisschoppelijk paleis. Beeld ANP
Bisschop Gerard de Korte tijdens een persconferentie in het bisschoppelijk paleis.Beeld ANP

Het boterde al langer niet tussen bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en hulpbisschop Rob Mutsaerts. Nu is de breuk definitief: Mutsaerts stopt als hulpbisschop.

Rob Mutsaerts legt zijn taken als hulpbisschop definitief neer. “Bekend mag zijn dat wij verschillen in onze kijk op de ontwikkelingen binnen de Kerk en dat wij de voorkeur geven aan andere accenten als het gaat om het bestuur van het bisdom”, schrijven bisschop De Korte en Mutsaerts in een gezamenlijke verklaring op de website van het bisdom. Mutsaerts gaat aan de slag als bisschoppelijk vicaris voor zaken van beheer.

De 61-jarige Mutsaerts werd in 2010 hulpbisschop in het bisdom Den Bosch, toen onder bisschop Antoon Hurkmans. Toen Hurkmans in 2016 aftrad werd Mutsaerts getipt als nieuwe bisschop. Paus Franciscus benoemde echter Gerard de Korte, die daarvoor bisschop in Groningen was geweest.

Er ontstond onenigheid tussen De Korte, die als ruimdenkend te boek staat, en de meer behoudende hulpbisschop. Ze verschilden bijvoorbeeld van mening over paus Franciscus. Mutsaerts weigerde deel te nemen aan de bisschoppensynode in Rome in oktober 2018, omdat het seksueel misbruik in de katholieke kerk niet op de agenda stond. In het televisieprogramma Nieuwsuur sprak De Korte destijds over een ‘kerkopstand van binnenuit’.

Lees ook:

De paus belegt een synode waar het misbruik niet op de agenda staat - dus blijft hulpbisschop Mutsaerts thuis

Hulpbisschop Rob Mutsaerts weigert deel te nemen aan de bisschoppensynode in Rome, omdat seksueel misbruik daar officieel geen onderwerp van gesprek is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden