Breuk dreigt tussen regionale omroepen
radio en tv | Ze wilden zelf graag samenwerken, maar nu het plan is uitgewerkt, vrezen de redacties voor hun onafhankelijkheid.
De plannen voor een samenwerkingsverband tussen de regionale omroepen staan op losse schroeven. Acht van de dertien omroepen zijn tegen het wetsvoorstel van VVD-staatssecretaris van media Sander Dekker en willen zichzelf niet langer verenigen in een landelijke Regionale Publieke Omroep (RPO).
De tegenstanders vrezen voor hun redactionele onafhankelijkheid, nu na de laatste wijzigingen in het voorstel blijkt dat het juridisch gezien onmogelijk is om hun status als onafhankelijke media in de wet vast te leggen. "Het is niet zo dat we niet willen samenwerken met de andere regionale omroepen", zegt directeur Guus van Kleef van Omroep Gelderland. "Juist wel, alleen niet via deze constructie, die onze journalistieke autonomie mogelijk in gevaar brengt."
Het alternatief van Dekker biedt volgens de omroepen onvoldoende zekerheid. "Hij heeft het opstellen van overeenkomsten voorgesteld, maar daarvan kunnen wij de consequenties op lange termijn niet overzien", legt Van Kleef uit. "Wat als er een volgende staatssecretaris komt die bepaalde zaken wil veranderen aan de regionale omroepen? Die kan dat dan zonder toestemming van de Eerste en Tweede Kamer doen. Het is voor ons van fundamenteel belang dat onze onafhankelijkheid wettelijk verankerd wordt."
In 2017 moet op het totaalbudget van de 'regionalen' 8,5 miljoen euro worden bezuinigd, een bedrag dat in latere jaren oploopt tot zeventien miljoen euro. Het kabinet wil hiermee efficiëntie afdwingen en samenwerking stimuleren, zowel binnen de regio als tussen de landelijke en regionale omroepen.
Om die reden dienden de regionale omroepen in april vorig jaar het voorstel voor de RPO in, een samenwerkingsverband waarmee ze geld zouden kunnen besparen op kosten voor bijvoorbeeld techniek, faciliteiten en personeelszaken.
"De afgelopen anderhalf jaar bouwden de omroepen aan dat plan en zijn we al meer gaan samenwerken - zo werd de intocht van de honderdste Nijmeegse Vierdaagse live uitgezonden door de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland - terwijl Dekker de plannen omvormde tot een voorstel", zegt Van Kleef. "En nu, terwijl de finish eindelijk in zicht is, voert hij tegen zijn belofte in plotseling zo'n belangrijke verandering door. Echt jammer."
Ook de vijf omroepen die nog wel achter de RPO staan betreuren de onverwachte wending in het proces. Hun ondernemingsraden hebben Dekker per brief gevraagd zijn wetsvoorstel toch naar de Tweede Kamer te sturen, ook al is er onvoldoende draagvlak.
"Volgens Dekker blijven de individuele omroepen als merk overeind", zegt Gerard Hullegie van Omroep Flevoland. "Dus wij zien het probleem niet. Bovendien zijn de consequenties groot als de ingezette lijn niet wordt gevolgd. Als de samenwerking van de baan is, moeten we de bezuinigingen onderling verdelen, wat voor een kleine omroep als de onze veel onzekerheid met zich meebrengt."
Wanneer er een streep door de RPO wordt getrokken zal Omroep Flevoland een miljoen euro moeten inleveren, vermoedt Hullegie. "Ongeveer twaalf procent van onze begroting. En dat op zo'n korte termijn, want hoe het ook afloopt, we moeten begin volgend jaar onze kosten terugbrengen. Je kunt je voorstellen dat het personeel zijn hart vasthoudt."
Een woordvoerder van Dekker kan niet zeggen wanneer de staatssecretaris besluit het wetsvoorstel al dan niet in te dienen bij de Tweede Kamer. Wel benadrukt hij dat de redactionele onafhankelijkheid van de regionale omroepen klip en klaar geregeld is. "Dekker blijft graag in gesprek om te zoeken naar oplossingen. Het heeft geen zin om nu elkaar de zwarte piet toe te spelen."
undefined