Brengt een zwarte politiechef het vertrouwen terug in Ferguson?

Andre Anderson tijdens een persconferentie over zijn aanstelling. Beeld ap
Andre Anderson tijdens een persconferentie over zijn aanstelling.Beeld ap

Hij is zwart, zat bij het leger en is klaar om de 'mouwen op te stropen en aan het werk te gaan'. Andre Anderson, de nieuwe politiechef van Ferguson, krijgt zes maanden de tijd om het vertrouwen in de politie te herstellen na het grootschalige racisme tegen de zwarte bevolking.

Amber Dujardin

Anderson (50) volgt de blanke Tom Jackson op, die in maart ontslag nam nadat hij onder vuur was komen te liggen door een vernietigend politierapport. Het onderzoek naar buitensporig geweld bij de politie van Ferguson bevatte een duidelijke conclusie: de merendeels witte agenten hebben de zwarte inwoners jarenlang racistisch bejegend.

Bij 93 procent van de arrestaties ging het om zwarten, hoewel die slechts 67 procent van de bevolking vormen. Zij lopen ook twee keer zoveel kans om in het verkeer te worden aangehouden (86 procent van de gevallen) als blanken, en worden twee keer zo vaak gefouilleerd, terwijl juist aangehouden blanken vaker verboden middelen bij zich hebben. Ook krijgen zwarten vaker honden op zich afgestuurd en was politiegeweld in 88 procent van de gevallen tegen hen gericht.

Het voornamelijk blanke politiekorps in Ferguson raakte vorig jaar in opspraak na de dood van Michael Brown, de ongewapende tiener die werd doodgeschoten door een blanke politieagent. Het incident leidde tot hevige rellen in de Amerikaanse plaats.

Vertrouwen terugwinnen
De zwarte Anderson moet nu het vertrouwen van de inwoners in de politie zien terug te winnen. "Ik geloof dat ik de juiste persoon ben voor deze baan", zei hij woensdag. "Er moet veel gebeuren, maar ik ben klaar om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan."

Anderson is voormalig bokser en werkte 24 jaar als agent in Glendale in de staat Arizona. De nieuwe politiechef benadrukte tijdens een persconferentie dat het vertrouwensherstel en het verbeteren van de diversiteit in het korps mogelijk meer dan zes maanden in beslag zal nemen.

Daarna blijft hij mogelijk aan als politiechef, liet burgemeester James Knowles weten. Knowles noemde hem 'extreem gekwalificeerd' en hoopt dat Anderson een frisse wind door het korps zal laten waaien. Hij noemde het een bonus dat Anderson zwart is.

Nieuwe koers
De nieuwe politiechef streeft naar het bevorderen van 'respect, cultureel bewustzijn en de professionaliteit die deze gemeenschap verdient', zei hij woensdag. Hij vroeg de inwoners van Ferguson hem te helpen 'een koers uit te stippelen die aantoont dat vrede overheerst'.

Anderson is de tweede Afro-Amerikaan die wordt ingevlogen om het vertrouwen van de inwoners van Ferguson te herstellen. In juni werd Ed Beasley benoemd tot nieuwe stadsmanager. Hij volgde de blanke John Shaw op, die net als politiechef Tom Anderson opstapte na de ophef over geweld tegen de zwarte bevolking.

In augustus 2014 braken in Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri hevige rellen uit, na de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Hij stierf door een kogel uit het pistool van de blanke agent Darren Wilson. Beeld REUTERS
In augustus 2014 braken in Ferguson in de Amerikaanse staat Missouri hevige rellen uit, na de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Hij stierf door een kogel uit het pistool van de blanke agent Darren Wilson.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden