'Breng ook inspectie en Kingma voor tuchtrechter'

Yme Drost: In zaak-Jansen Steur moet ook toezichthouder zich verantwoorden

Vijf ex-patiënten van neuroloog Jansen Steur willen dat Herre Kingma, de huidige topman van Medisch Spectrum Twente (MST), zich verantwoordt voor de tuchtrechter. Hetzelfde geldt voor Jansen Steur zelf, twee voormalige bestuurders van MST en drie inspecteurs voor de volksgezondheid, zegt hun letselschadespecialist Yme Drost.

Dat de vijf Jansen Steur voor de tuchtrechter slepen is logisch. Er is al veel bekend over de gruwelpraktijken van de verslaafde neuroloog. Hij stelde bij tientallen patiënten ten onrechte vast dat ze een ongeneeslijke ziekte hadden als Parkinson of MS. "Maar er is ook een tweede tuchtnorm, waarbij het handelen als toezichthouder ter discussie staat", zegt Drost. Hij onderstreept dat Kingma, de drie inspecteurs van de IGZ maar ook de ziekenhuisbestuurders als zorgverlener geregistreerd staan, variërend van arts tot verpleegkundige. Daarmee vallen ze onder het tuchtrecht.

Herre Kingma werd in februari 2006 bestuursvoorzitter van het Twentse ziekenhuis, maar was daarvoor inspecteur generaal van de IGZ. In die topfunctie, zo blijkt uit onderzoek van de commissie-Hoekstra, werd hij op 10 maart 2004 in een vergadering waarschijnlijk voor het eerst geïnformeerd over Jansen Steur. "Maar eind jaren negentig kreeg hij ook een brief waarin een patiënt zich beklaagde", zegt Drost. Kingma wist dus wat hij kon aantreffen toen hij naar het ziekenhuis in Twente overstapte, vindt hij. In die dagen was ook al bekend welke ravage de verslaafde arts had aangericht. "Kingma had bij zijn aantreden de zaak direct kunnen uitzoeken, maar het eerste onderzoek verscheen pas in 2009." Dat verwijt treft ook de voorgangers van Kingma, de bestuurders Ruud Ramaker en Tom Zijlstra.

Maar als IGZ-topman Kingma wist wat er in Twente speelde, dan kan hij toch ook vervolgd worden voor de rol die hij toen speelde? "Dat lijkt minder kansrijk. Uit het rapport van Hoekstra blijkt ook dat de organisatie van de IGZ sterk gedecentraliseerd was", aldus Drost. Dat maakte de zaak van een eind 2003 ontslagen neuroloog in Twente niet direct tot topprioriteit van Kingma. "Maar dat veranderde natuurlijk toen hij overstapte naar het ziekenhuis in Enschede."

De commissie-Hoekstra schrijft verder dat Kingma's ondergeschikten, de nu gedaagde inspecteurs, de affaire eerder en beter hadden moeten onderzoeken. Op 18 november 2003 was bijvoorbeeld al bekend dat Jansen Steur medicijnen stal en op een gestolen receptenboekje voor zichzelf slaapmiddelen voorschreef, maar pas in maart 2004 kwam de inspectie in beweging. Ook liet de IGZ steken vallen. Zo werd geen aangifte gedaan bij het OM. Reden genoeg om het drietal zich te laten verantwoorden, meent Drost.

Als zijn opzet slaagt en de tuchtrechter tikt Kingma op de vingers, dan heeft dat grote gevolgen voor nieuwe ziekenhuisbazen, denkt Drost. "Die moeten dan bij hun aantreden meteen kijken of er nog zaken zijn die direct uitgezocht moeten worden. Anders komen ze daar achteraf niet gemakkelijk mee weg." Uiteindelijk levert dat de betere zorg op die zijn cliënten beogen, aldus de letselschadeadviseur die ontkent dat zij langs deze weg een betere financiële compensatie willen afdwingen. "Ze zijn allen, op één na, al schadeloos gesteld."

Het ziekenhuis en IGZ wilden gisteren niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden