Brempap voor de vasten

Ingrediënten

150 g gemalen amandelen; 6 dl kokend water; 50 g rijstebloem; 60 g suiker; 1/2 theelepel saffraandraadjes; 1 kaneelstokje; 3 kruidnagels; 50 g rozijnen; 30 g pijnboompitten; snufje zout

Dinsdag is het Vastenavond, in Frankrijk Mardi Gras (Vette Dinsdag) geheten, in Engels sprekende landen Shrove Tuesday, of ook wel Pancake Day, in Rusland Maslenitsa (Boterfeest). Het is de avond vóór de veertig dagen durende Vastenperiode begint. Tijdens die periode mocht je vroeger eigenlijk maar één maaltijd per dag eten, moest je je onthouden van vlees en zuivel. Wat dat laatste betreft zouden we ons tegenwoordig geen zorgen meer hoeven te maken met alle soja-, kokos- en andere melkjes die ons bijna worden opgedrongen. Maar ook vroeger wist men zich te redden, getuige de 'genestada', de middeleeuwse Catalaanse naam voor 'brempap' (die overigens alleen op de kleur slaat, want er werd geen brembloesem, maar saffraan gebruikt). Deze zoete rijstepap kunnen we in deze tijd heel goed als een dessert serveren. Vroeger prijkte het 'tussen de geroosterde vissen en zoete en hartige pasteien op tafel', schrijft Christianne Muusers in haar inleiding tot een recept uit de 14de eeuw dat zij voor de moderne mens bewerkte. Ik vond het op haar interessante site www.coquinaria.nl en geef het in iets aangepaste bewoordingen weer.

Maak de amandelmelk van de gemalen amandelen, de kruidnagels en het kaneelstokje met 0,6 dl kokend water. Laat dit mengsel een half uur staan. Giet het mengsel door een grove zeef. Vis kruidnagels en het kaneelstokje uit wat in de zeef achterblijft voor hergebruik. Giet de amandelmelk door een fijne zeef of door kaasdoek.

Rooster de pijnboompitten. Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.

Strooi suiker, zout en rijstebloem in een pan. Klop er met een garde de amandelmelk door zodat u een mengsel zonder klontjes krijgt. Doe het kaneelstokje erbij en hang er de kruidnagels in een thee-ei in de pan. Breng het mengsel stevig roerend aan de kook en laat het op laag vuur, terwijl u blijft roeren, een paar minuten doorkoken tot het een stevige massa is. Kneus en week de draadjes saffraan in een eetlepel heet water en roer ze door de rijstpudding. U kunt het vocht ook eerst zeven, maar de suggestie van Christianne Muusers om ze in de pudding te laten dwalen sprak me aan. Roer de rozijnen door de pudding.

Serveer de genestada warm of op kamertemperatuur, in kommetjes. Strooi er vlak voor het opdienen de pijnboompitten over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden