Breivik schrijft ook over Nederland in manifest over islamisering

Noren rouwen op de plek in Oslo waar Anders Brevik een bomaanslag pleegde. Beeld REUTERS
Noren rouwen op de plek in Oslo waar Anders Brevik een bomaanslag pleegde.Beeld REUTERS

Onder andere Pim Fortuyn, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali passeren de revue in het manifest dat dit weekend opdook op het internet en dat wordt toegeschreven aan Andres Breivik, de man die verdacht wordt van de aanslagen in Noorwegen. Nederland wordt meerdere malen genoemd.

De auteur, met het pseudoniem Andrew Berwick, wijdt in het manifest uit over de gevaren van islamisering in Europa en noemt Nederland als een van de landen die slachtoffer zijn van de 'Islamitische kolonisatie van Europa door demografische oorlogsvoering'.

Noorse media melden dat Breivik het 1700 pagina's tellende manifest, kort voor hij zijn misdaden pleegde, op internet had verspreid. Daarin beweert de dader, die zich Andrew Berwick noemt, maar ook zijn echte naam opvoert, sinds de herfst van 2009 aan de aanslagen te hebben gewerkt.

Afkeer van de islam
Breivik noemde zijn stuk 'een Europese Verklaring van Onafhankelijkheid' en heeft het onder meer over rassenoorlog, bevrijding van immigranten en hij wijdt uit over zijn afkeer van islam en marxisme. Het is voor een deel als dagboek opgesteld met als laatste bijdrage vrijdag 22 juli 12.51 uur.

Hij voorspelt dat in 2070 55 procent van de bevolking in Nederland zal bestaan uit moslims.

In het manifest zijn grote stukken tekst opgenomen die geschreven zijn door ene Fjordman, een Noorse anti-islam blogger. Verschillende media speculeren over de vraag of Fjordman een synoniem is van de dader van de aanslagen.

Marokkaanse jongeren
Een van de stukken van Fjordman gaat over de toestand in Nederland. Ons land zou een totalitaire staat aan het worden zijn, als gevolg van de migratie van moslims.

Hij noemt ex-moslim Ehsan Jami en diens vertrek bij de PvdA, en de buschauffeurs die een wijk in Gouda niet meer inwilden omdat ze lastig werden gevallen door Marokkaanse jongeren.

Wilders en Fortuyn
Hij verwijt de Nederlandse media ook dat ze een negatief beeld van Geert Wilders neerzetten. Ook verwijt de auteur de Nederlandse media dat ze Pim Fortuyn hebben afgeschilderd als een extreem-rechts politicus.

Dat zou onrechtstreeks hebben geleid tot zijn moord door een ,,linkse activist die zijn daad pleegde namens moslims omdat hij een gevaar vormde voor minderheden''.

Hirsi Ali
De auteur roept in het stuk op om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Ayaan Hirsi Ali. Hij heeft het ook over cartoontekenaar Gregorius Nekschot en over de moord op Theo van Gogh. Hij wijdt uit over de reacties op de film Fitna van Geert Wilders.

In een vraag- en antwoordrubriek vermeldt de auteur nog een rijtje mensen die hij zou willen ontmoeten. Daarbij staat Geert Wilders. Hij schrijft er wel bij dat deze mensen hem ,,voorlopig moeten veroordelen om hun eigen reputatie te beschermen''.

Revolutie in Noorse samenleving
Breivik weigert de politie te vertellen hoe hij tot zijn gruweldaad is gekomen. Ook heeft hij nog niet gezegd of hij in zijn eentje heeft gehandeld.

Volgens zijn advocaat Geir Lippestad zal Breivik maandag tijdens een verhoor uitgebreid over diens motieven voor het plegen van de aanslagen praten.

Wel maakte Lippestad bekend dat Breivik een revolutie wilde veroorzaken in de Noorse samenleving. Alhoewel hij bekend heeft, vindt Breivik dat hij geen misdrijf heeft gepleegd. Hij is aangeklaagd voor terrorisme en wordt maandag voorgeleid.

Ook zal de schutter een psychisch onderzoek ondergaan.

De Noorse politie probeert erachter te komen of de dader medeplichtigen heeft en of er dan misschien sprake is van een extreemrechts terroristisch netwerk.

Citaten uit het manifest:

,,Nederland, dat eeuwenlang een toevluchtsoord was voor vrije denkers, wordt steeds meer een totalitaire staat als een direct resultaat van massa-immigratie in het algemeen en moslimimmigratie in het bijzonder.''

,,Misschien stierf Nederlands kans om zichzelf te redden wel samen met Fortuyn. Ik hoop van niet. Ik heb altijd van Nederland gehouden en het zou heel droevig zijn als een natie die er zoveel tijd en moeite in heeft gestoken om de zee buiten te houden, vernietigd zou worden door een vloedgolf van sharia-barbarisme.''

,,Pim Fortuyn werd indirect vermoord door de politieke, culturele en media-elites, waar Theo van Gogh vermoord werd door moslims. Ayaan Hirsi Ali is verdreven uit het land. Het islam-kritische parlementslid Geert Wilders is er nog, maar hij wordt net als Pim Fortuyn een racist genoemd, ontvangt dagelijks bedreigingen van moslims en krijgt niet subtiele hints van de gevestigde orde dat hij zijn kritiek over moslimimmigratie moet afzwakken.''

,,Als het Nobelcomité relevant wil blijven, moet het wat veranderingen aanbrengen. De grootste uitdaging voor de wereldvrede op dit moment is niet de wereldwijde opwarming, maar de wereldwijde Jihad. Ik stel daarom voor dat de volgende Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Ayaan Hirsi Ali.''

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden