rechtszaak

Breivik 'radicaler door eenzame opsluiting'

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik vermoordde in 2011 77 onschuldige mensen. Beeld AFP
De Noorse massamoordenaar Anders Breivik vermoordde in 2011 77 onschuldige mensen.Beeld AFP

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik, die 77 onschuldige mensen de dood injoeg in 2011, heeft tegen het gerechtshof gezegd dat hij door zijn geïsoleerde gevangenschap nog radicaler is geworden.

redactie

De 37-jarige rechtsextremist was het vandaag voor het gerechtshof roerend eens met het Openbaar Ministerie dat waarschuwde dat de zelfverklaarde neonazi tijdens zijn gevangenschap nog radicaler is geworden dan hij al was.

Breivik zit in een isoleercel sinds zijn veroordeling tot 21 jaar celstraf in 2012. Voor justitie is zijn extreme gedachtegoed reden hem weg te houden bij andere gevangenen.

Gekleed in een zwart pak met stropdas vertelde Breivik de rechters van het hof zonder enige emotie te tonen dat hij "beschadigd is door de isolatie'' en "vreemder en vreemder" is geworden. Hij wil van zijn eenzame opsluiting af en vecht ook het strenge regime waaronder hij vastzit aan. Hij klaagde onder meer dat hij zich tot vijf keer per dag moet uitkleden voor bewakers.

In eerste aanleg gaf een Noorse rechter hem vorig jaar gelijk, omdat de omstandigheden van zijn gevangenschap in strijd zouden zijn met de mensenrechten. Justitie ging in beroep tegen de uitspraak en het gerechtshof buigt zich daar nu over. Voor de zaak zijn zes dagen uitgetrokken. Een uitspraak wordt in februari verwacht.

Afgelopen dinsdag toen de zitting begon bracht Breivik opnieuw de nazigroet, wat hij eerder tijdens een rechtszaak ook al deed. Rechter Oystein Hermansen vroeg hem dat nazigebaar niet te herhalen omdat het een belediging is voor de waardigheid van het hof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden