Update

Breivik: 'Meest geraffineerde aanslag sinds WO II'

Breivik leest zijn verklaring voor. Beeld ap
Breivik leest zijn verklaring voor.Beeld ap

'Spectaculair en geraffineerd', dat vindt Breivik van het bloedbad in Oslo en op het eilandje Utøya, waarbij op 22 juli vorig jaar 77 mensen het leven lieten. 'Ik heb de meest geraffineerde en spectaculaire politieke aanslag gepleegd sinds de Tweede Wereldoorlog', las Breivik van een vel papier voor. Ook zei hij dat hij het zonder aarzelen opnieuw zou doen.

Vandaag gaat het proces tegen de verdachte van 77 moorden, Anders Behring Breivik, de tweede dag in. Na een korte opschorting, waarin een van de lekenrechters werd vervangen, is het nu de beurt aan Breivik. Hij krijgt vijf dagen spreektijd om uiteen te zetten waarom hij tot zijn daden overging.

Breivik claimde te spreken als bevelhebber van Noorse en Europese 'anti-communistische verzetsbewegingen' en van een militante anti-islam-groep die hij de Tempeliers noemde. Volgens aanklagers zijn er geen bewijzen dat de groep daadwerkelijk bestaat.

Vernedering
Breivik benadrukte vandaag nogmaals zijn wens om naar de gevangenis te gaan. 'Ik beschouw het als de grootste eer mijn leven te eindigen in de gevangenis of te sterven voor mijn volk', aldus de verdachte. Breivik wil absoluut toerekeningsvatbaar verklaard worden, en zei eerder tbs als een 'vernedering' te beschouwen. 'Ik deed het uit goedheid, niet uit kwade wil', voegde Breivik nog toe.

'De jongeren van de Arbeiderspartij zijn naïef en geïndoctrineerd. Het zijn politieke militanten', aldus Breivik die 69 jongeren doodde op het eiland Utoya. 'Het doden van 70 mensen kan een burgeroorlog voorkomen. Mensen die in mij een duivel zien, verwarren duivels gedrag met gewelddadig gedrag. Het verschil zit hem in de intenties: bepaald geweld kan in staat zijn erger geweld te voorkomen. Aangezien de pacifistische revolutie onmogelijk is, is de enige oplossing een gewelddadige revolutie te voeren.'

Hierop herinnerde de rechter Breivik aan zijn belofte om 'uit respect voor de nabestaanden' zijn toon te matigen.

Herhaaldelijk kwam Breivik terug op de islam. Volgens hem is de religie even agressief als 'een kanker'. 'Is dat nou zo moeilijk te begrijpen', stelde Breivik zich de vraag. Breivik stelde eveneens een quota voor 'linkse journalisten' voor. Alleen zo zouden de media in evenwicht kunnen blijven, vond de Noorse extremist.

Zuid-Korea
Breivik werd meermaals door de rechters onderbroken. Zo kapte de rechter hem af toen hij begon uit te wijden over Japan en Zuid-Korea, landen die volgens Breivik de massa-immigratie een halt hadden toegeroepen en daardoor erg succesvol zijn. De rechters eisten dat hij zijn verhaal inkortte, maar volgens Breivik kon alleen zijn volledige verklaring zijn beweegredenen duidelijk maken.

'22 juli was om het inheemse volk te beschermen, onze cultuur te beschermen. Ik vind mij niet schuldig, ik vraag om vrijspraak', rondde Breivik zijn pleidooi van ruim een uur af.

Breivik bekende de 77 moorden al eerder, maar vindt niet dat hij juridisch verantwoordelijk gehouden kan worden omdat hij naar eigen zeggen handelde uit noodweer.

Nabestaanden van de slachtoffers vonden Breiviks verklaring voor zijn daden te lang. Dat lieten zij vanmorgen na de uiteenzetting via hun advocaat weten.

Een kiosk vandaag in het centrum van Oslo. Beeld ANP
Een kiosk vandaag in het centrum van Oslo.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden