'Brein Parijs' toch omgekomen bij actie Saint-Denis

Abdelhamid Abaaoud, afgelopen februari in IS-glossy Dabiq. Beeld Dabiq
Abdelhamid Abaaoud, afgelopen februari in IS-glossy Dabiq.Beeld Dabiq

Abdelhamid Abaaoud, de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, is gisteren gedood bij de antiterreuractie in Saint-Denis. Dat heeft de Franse openbaar aanklager zojuist bevestigd. De jihadist werd geïdentificeerd met behulp van zijn vingerafdrukken.

Gisteravond gingen al geruchten dat Abaaoud zou zijn omgekomen bij de grootscheepse anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis, maar dat wilden de Franse autoriteiten toen nog niet bevestigen.

Bij de zeven uur durende politie-actie werden acht mensen gearresteerd. Eén verdachte werd door een scherpschutter uitgeschakeld. Dat zou Abaaoud zijn. Een vrouw blies zichzelf op. Dit zou een familielid van Abaaoud zijn geweest. Van de gearresteerden worden er tenminste vijf van terrorisme verdacht. Twee worden als handlangers gezien. De nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten. Hij zou met zijn broer Brahim de auto's hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op.

Bekendste jihadist van België
Het 'brein van Parijs' zou ook achter andere aanslagen in Frankrijk en België zitten. Zijn naam werd telkens opnieuw in verband gebracht met aanslagen in West-Europa. Onder meer bij de aanslagen op het Franse satirische blad Charlie Hebdo, de Thalys en het Joodse Museum in Brussel wordt de naam van Abaaoud genoemd.

De Belg Abaaoud, die 27 of 28 jaar moet zijn geweest, sleurde diverse dierbaren mee zijn strijd in; zijn dertienjarige broertje Younès zou hij hebben meegenomen naar Syrië. Tot razernij van zijn familie, een middenklassegezin dankzij de redelijk succesvolle kruidenierszaak van zijn vader. De vrouw die zichzelf tijdens de politie-actie opblies zou volgens de Franse zender BFMTV zijn nicht zijn. Zijn zus Yasmina zou gezegd hebben dat de ze 'baden dat Abdelhamid echt dood' was toen de familie hoorde dat hij in Syrië zou zijn omgekomen.

'De Belg'
Abaaoud, die ook bekendstaat als Abu Omar al-Baljiki ('de Belg'), groeide op in de inmiddels beruchte Brusselse gemeente Molenbeek - een kweekvijver voor jihadisten - maar ging naar de prestigieuze school Saint-Pierre College in de welvarende wijk Ukkel. Op een zeker moment verruilde hij die levensloop voor die van de gemiddelde Europese jihadist: hij pleegde kleine misdaden, zoals diefstallen, en begon te handelen in drugs. Daardoor belandde hij meermalen in de cel. Soms met zijn jeugdvriend Brahim Abdeslam, een van de daders die zichzelf vrijdag opbliezen tijdens de aanslagen in Parijs.

In 2013 besloot Abaaoud als jihadist af te reizen naar Syrië en zich aan te sluiten bij Islamitische Staat, waar hij geen leidersrol had. Wel werd hij onderdeel van een tak die zich bezighoudt met aanslagen in Europa. Abaaoud kon naar eigen zeggen ongehinderd op en neer reizen tussen Syrië en Europa - hij heeft ook in Griekenland gezeten - ook al hadden de Belgische inlichtingendiensten hem al tijden duidelijk in het vizier.

Trots op zijn roem
Dat valt te lezen in zijn interview met IS-glossy Dabiq. Daarin verhaalt hij trots over hoe zijn 'naam en foto all over the news' waren en hij 'toch operaties' kon plannen en veilig kon vertrekken 'toen dat nodig werd'. Hij was ook niet cameraschuw. Er zijn beelden van hem in Syrië, waarop hij in een terreinwagen monter lijken van rebellen rondsleept. Op zeker moment is hij teruggegaan naar België, maar wanneer en hoe lang is niet duidelijk. Volgens de Franse krant Le Monde deed hij dat onder meer om de aanslagen in Parijs voor te bereiden.

Volgens de openbaar aanklager is door de bestorming in de Parijse voorstad een nieuwe aanslag voorkomen. De groep in Saint-Denis was volgens hem klaar voor nieuwe acties in het Parijse zakendistrict La Défense, vanwege de architectuur ook populair bij toeristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden