Brein gemarineerd in alcohol

Een oogje dichtknijpen als jongeren onder de 18 drank lusten, is voor de meeste lezers niet aan de orde. Maar volwassenen moeten hun kinderen wel het goede voorbeeld geven.

Het doel van de maatregel NIX18 is het tegengaan van alcoholmisbruik en het voorkómen van comazuipen. Dat kan door geheelonthouding, maar jongeren experimenteren graag en daarom zet ik mijn vraagtekens bij de doeltreffendheid van deze maatregel. Misschien kun je jongeren beter leren om maat te houden en het spannende van alcohol wegnemen door ze in het weekend een glas bier of wijn aan te bieden. Thuis op de bank met een biertje, zo deden mijn ouders dat ook met mij. Dan leer je wat alcohol met je doet en het vermindert het stoere imago van alcohol. Het lijkt mij verstandig als ouders met hun kinderen praten over alcohol en laten zien dat gematigde consumptie niet per definitie slecht is. Liever dát dan een dronken black-out zodra ze achttien zijn.

Astrid de Jong Culemborg

Hedonisme
Het zal nog niet meevallen om de jeugd tot hun achttiende droog te zetten. Dat komt omdat ook zij onderdeel zijn van de nieuwe religie die veel Nederlanders omarmen: het hedonisme. De voornaamste opdracht van deze godsdienst is: gij zult hier en nu eindeloos genieten. Oude religies leggen hun volgelingen vaak soberheid, matigheid en zelfbeheersing op. Hedonisten kenmerken zich door het tegendeel. Onmatigheid is troef, extase is het doel. Dat is alleen te bereiken met hulpmiddelen als alcohol en andere drugs. Niet alleen jonge mensen zijn belijdend lid van de nieuwe religie. De volwassen hedonisten zullen zichzelf eerst moeten matigen, willen ze dat van hun kinderen verwachten.

Jan Heijmans Utrecht

Projectie
Het is altijd wenselijk om een nieuwe regel het eerste jaar prioriteit en aandacht te geven. Een norm stellen en melden dat we er verder niets aan doen, lijkt me geen goede promotie van het gewenste nieuwe gedrag. Aan de andere kant moeten we jongeren ook niet verkeerde voorbeelden geven of een totaal ander gedoogbeleid hebben rond alcohol dan bij meerderjarigen. Hopelijk gaat de verhoging van de leeftijdsgrens gepaard met andere maatregelen: een verbod op alcoholreclame. Dan hoeven we onze alcoholschuldgevoelens niet alleen te projecteren op 16- en 17-jarigen.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Onherstelbare schade
'Het uitbannen van alcohol uit de jeugdcultuur is geen doel op zichzelf', schrijft Wilma Kieskamp. Dat zou het misschien wel moeten zijn omdat het in grote hoeveelheden 'zuipen' van alcohol onherstelbare schade kan aanbrengen aan, met name, jonge hersenen. Vergelijkbaar met gehoorschade die men oploopt bij het uitgaan. De maatschappij mag later opdraaien voor de kosten. Veel volwassenen hebben zich vroeger ook tegoed gedaan aan drank, maar de hoeveelheden die sommige jongeren tegenwoordig naar binnen werken, zijn van een andere orde. Dus toch maar aanpakken en vooral duidelijk maken waarom. In de hoop dat de sociale norm verandert.

Bram Brethouwer Laag-Keppel

Cultuur is al veranderd
Deze discussie gaat voorbij aan een heel grote groep jongeren: degenen die geen alcohol drinken. De pubers hier in huis begrijpen niets van alle ophef. Het is al lang bekend dat de leeftijdsgrens omhooggaat. Mijn zoon (bijna zestien) heeft er geen moeite mee. Niemand in zijn vriendengroep drinkt. Mijn drankgebruik wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Drinken we een avond iets meer dan gebruikelijk dan komen er meteen opmerkingen. De cultuur is inderdaad veranderd. Ze leven al met het besef dat alcohol slecht is.

Trudy Jansen Arnhem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden