Brein astronaut verandert in de ruimte

Beeld Reuters

Als astronauten langer dan zes maanden in de ruimte zijn, verandert er iets in hun hersenen. Dat hebben Belgische wetenschappers voor het eerst aangetoond, stelt de Universiteit Antwerpen.

Als astronauten weer terug op aarde zijn, hebben ze moeite met het bewaren van hun evenwicht. Ook lopen vinden ze moeilijk. Dat wordt meestal geweten aan hun verslapte spieren, want een ruimteschip is zo klein dat er amper bewogen kan worden, enkel wat rondgezweefd.

Belgische fysici van de Universiteit Antwerpen vroegen zich af of het verslappen van de spieren wel echt de oorzaak is van het wankelen van astronauten. Nee, zegt hoogleraar Fysica Floris Wuyts, na maandenlang onderzoek. "Wij hebben als eersten ontdekt dat er daadwerkelijk iets in de hersenen verandert."

Twee veranderingen
Het gaat om twee veranderingen. De eerste verandering vindt plaats in de motorcortex, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren en coördineren van bewegingen. Dat deel past zich aan aan de nieuwe manier van bewegen die astronauten hebben. (Wat neerkomt op even naar de koelkast zweven, en weer terug).

De tweede verandering vindt plaats in de insualaire cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het evenwicht. Na lang verblijf in de ruimte is er in dit deel sprake van verminderde activiteit, constateerden de onderzoekers. Vandaar dat de astronauten zich niet meer hoeven te wagen op een evenwichtsbalk.

Niet abnormaal
Hoe erg het dat de hersenen van astronauten veranderen in de ruimte? "Dit is niet abnormaal ofzo," zegt Wuyts. Hij vindt het juist 'goed'. "Als de ruimtevaarder een tweede keer de lucht in wil, is hij al aangepast. Dat betekent dat het bewegen in de ruimte makkelijker zal gaan."

Omdat Wuyts en zijn medeonderzoekers nog volop bezig zijn met het onderzoek, kan hij nog niets zeggen over hoe lang de veranderingen in de hersenen blijven en hoe snel ze weer kunnen terug veranderen.

Voor de astronauten die op aarde blijven, wordt het lastiger. Wuyts merkte aan de groep die hij onderzocht, dat het voor hen al moeilijk was zich in te beelden wat voor bewegingen je maakt tijdens een potje tennis. De wetenschapper heeft daar wel alvast een voorzichtige oplossing voor.

"Als een voetballer een goal wil maken, beeldt hij zich in hoe hij de bal het net in gaat trappen. Dat inbeelden, wat gebeurt in de hersenen, helpt om de beweging ook daadwerkelijk te maken. Dat deed ons denken aan de volgende mogelijke stap in revalidatie: 'Beeld je in dat je tennis speelt'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden