'Brein achter aanslagen' juichte in IS-tijdschrift: ze laten me begaan

Abaaoud, afgelopen februari in IS-glossy Dabiq. Beeld Dabiq
Abaaoud, afgelopen februari in IS-glossy Dabiq.Beeld Dabiq

Belgische en Franse inlichtingendiensten hadden hem al maandenlang in het vizier. Toch kon Abdelhamid Abaaoud, het mogelijke brein achter de aanslagen van afgelopen vrijdag, gewoon zijn gang gaan. Sterker nog: hij schepte er over op in IS' lijfblad.

Het kan bijna niet anders of de Belgische en Franse inlichtingendiensten stuitten de afgelopen maanden steeds op dezelfde naam. Abdelhamid Abaaoud stond al een tijd bekend als de belangrijkste jihadist van België, vertelde een anonieme hoge Franse ambtenaar maandag aan persbureau AP.

De aanslagen op de Parijse burelen van Charlie Hebdo en de joodse supermarkt, afgelopen januari: Abaaoud was er volgens AP bij betrokken. Het gevecht met politie in de Waalse stad Verviers, enkele dagen later: ook. De voorkomen aanslag op de Thalys naar Parijs in augustus: wéér Abaaoud. De voorkomen aanslag op een Parijse kerk: u raadt het al.

En dan de aanslagen van afgelopen vrijdag. Abaaoud was het brein daarachter, meldde persbureau Reuters maandag. Franse inlichtingendiensten weerspreken dat nu: of hij het brein is, valt nog te bezien. Maar dat Abaaoud zich vanuit Syrië bezighoudt met jihad in België en Frankrijk, dat lijkt moeilijk te ontkennen. Al was het alleen maar omdat hij er zelf over verteld heeft in Dabiq, de glossy van IS.

'Ze kenden me al'
"De inlichtingendiensten kenden me al, want ze hadden me al eens gevangengezet", legde hij droogjes uit in een interview in het februarinummer.

Onder zijn nom de guerre Abu Umar al-Baljiki vertelt hij in dat verhaal openhartig over een inval die de politie in België deed. Waarschijnlijk doelt hij op de inval die de politie na de Charlie Hebdo-aanslag deed op een huis in Verviers. Dat was inderdaad een 'safe house' voor zijn broeders, zegt hij. "Na afloop kwamen ze erachter dat ik samen was geweest met de broeders (die zich in het huis ophielden, red.) en dat we samen acties hadden gepland."

Abaaoud in het februarinummer van IS-glossy Dabiq. Beeld Dabiq
Abaaoud in het februarinummer van IS-glossy Dabiq.Beeld Dabiq

De daders van Parijs
Wat is er tot nu toe bekend over de daders van de aanslagen in Parijs? Trouw zette de namen en de tot nu toe bekende feiten in dit artikel op een rijtje

Abaaoud was geen onbekende in Wallonië. Hij groeide op in de buurt van Brussel en ging daar naar een uiterst prestigieuze school. In 2013 besloot hij om als jihadist af te reizen naar Syrië. Uit het interview valt op te maken dat hij daarna tijdelijk is teruggekeerd naar België.

'Bij de kracht van Allah kwamen we Europa binnen'
Of dat klopt, is niet te verifiëren. Abaaoud doet er in ieder geval niet mysterieus over. "We kregen te maken met een aantal tegenslagen", vertelt hij over de reis naar België.

"We hebben maandenlang gezocht naar een manier om Europa binnen te komen en bij de kracht van Allah is dat uiteindelijk gelukt. Daarna wisten we wapens te verkrijgen en hebben we het safe house opgezet. Ondertussen planden we aanslagen tegen de kruisvaarders." Kruisvaarders is IS-jargon voor het (christelijke) Westen.

Ook het reizen naar Syrië ging hem naar eigen zeggen makkelijk af. "Allah heeft hen (de Europese autoriteiten, red.) verblind", zegt hij. De reis ging prima, 'ondanks dat ik achterna werd gezeten door zo veel inlichtingendiensten. "Dat bewijst allemaal dat een moslim niet bang hoeft te zijn voor het opgeblazen imago van de inlichtingdiensten van de kruisvaarders. Mijn naam en foto waren all over the news en toch kon ik veilig in hun land blijven, operaties tegen hen plannen en veilig vertrekken toen dat nodig werd."

'Plotseling dook mijn foto op in alle media'
Even leek het mis te gaan. Een vriend verloor zijn camera. De vinder verkocht de opname die daarop stond aan een westerse journalist, zo beweert Abaaoud. Waarschijnlijk doelt hij op het filmpje waarin hij met een paar IS-broeders onderweg is om een letterlijke karrenvracht lijken van tegenstanders te dumpen. Dat ging vorig jaar inderdaad rond.

Abaaoud: "Plotseling dook mijn foto op in alle media. Maar de kuffar (ongelovigen, red.) werden verblind door Allah. Ik werd zelfs aangehouden door een agent die twijfelde of hij me door zou laten en mijn gezicht vergeleek met de beelden. Maar hij liet me gaan, hij zag de overeenkomst niet! Dat was niets minder dan een cadeau van Allah."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden