Weblog

Breekt in Den Haag de zon door?

Subsidie is niet nodig, wetten om samen met buren stroom op te kunnen wekken zijn dat wel. Beeld
Subsidie is niet nodig, wetten om samen met buren stroom op te kunnen wekken zijn dat wel.

Met milieuman Diederik Samsom aan het roer heeft de PvdA deze week duurzame energie nadrukkelijk in de schijnwerpers geplaatst. Daarmee lijkt het moment nabij dat in de Tweede Kamer de zon echt kan doorbreken.

De PvdA presenteerde een paar dagen geleden een soort tussentijds verkiezingsprogramma. Dat moet duidelijk maken dat de partij onder leiding van de nieuwe milieubewuste Samsom (bekend van onder meer Greenpeace en Echte Energie - nu onderdeel van Eneco) een herkenbaarder koers gaat varen. De partij heeft onder meer veel meer aandacht voor duurzame energie dan de paar alinea's die er in het verkiezingsprogramma van 2010 aan werden gewijd.

In de energieparagraaf is onder andere te lezen dat de PvdA de energievoorziening wil 'hervormen zodat Nederland vanaf 2050 geheel onafhankelijk zal zijn van fossiele brandstoffen'. Dat klinkt goed.
Een van de middelen om dat te bereiken doet me glimlachen. Zo staat er: 'Op dit moment is het leveren van stroom voor eigen gebruik (bijvoorbeeld via zonnepanelen op je dak) vrijgesteld van energiebelasting. Maar als je - bijvoorbeeld in coöperatief verband - samen met anderen een zonne-energieinstallatie op een gezamenlijk dak of elders neerzet en de stroom zelf gebruikt, moet je opeens wel energiebelasting betalen. Dat is merkwaardig. Er
is immers ook geen onderscheid tussen een bloemkool die je in je achtertuin voor eigen gebruik kweekt en eentje in een volkstuin verderop. Op beide betaal je geen belasting. Hetzelfde zou moeten gelden voor energieopwekking voor eigen gebruik.'
Of is die glimlach nou ijdelheid van me?

De plannen van de PvdA lijken wel een beetje geïnspireerd op wat in het verkiezingsprogramma van D66 van 2010 is te vinden. Daarin stond bijvoorbeeld ook al letterlijk 'Onze samenleving moet in 2050 geheel zonder fossiele brandstoffen kunnen'. Die inspiratie is niet erg, in tegendeel, het vergroot het draagvlak. Bovendien past het bij de richting die de programma's van SP, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren aangeven. Bijelkaar hebben deze partijen in de Tweede Kamer 72 van de 150 Kamerzetels.
Da's nog net geen meerderheid. Maar voor die meeerderheid zijn nog slechts een paar groene CDA'ers nodig. Het CDA is in zijn energieplannen wat ambivalent. Enerzijds wil de partij dat 'we in 2050 beschikken over een betrouwbare, betaalbare energievoorziening op basis van hernieuwbare grondstoffen', anderzijds gaat het CDA ook voor kernenergie.
Maar even verderop staat dan weer: 'Het CDA zet zich volledig in voor innovatie op het gebied van duurzame energie.'
Dan ga je toch denken dat in Den Haag de zon nu echt kan doorbreken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden