Breekbare vaas wint poëzieprijs

Tonnus Oosterhoff, Peter Verhelst en Sybren Polet schreven dé poëzie van 2008, volgens Poetry International. Zij worden gehuldigd op Gedichtendag.

’Kun je een vaas haar breekbaarheid verwijten / of een hand het breken van de vaas?’ Met deze filosofische regels begint het gedicht ’Vaas’ van Peter Verhelst (1962), een van de drie beste gedichten van 2008, aldus Poetry International. Het gedicht heeft ’een rustige, klassieke toon over concreetheid en abstractie, over beeld en werkelijkheid’, zo oordeelden de dichters en juryleden Elma van Haren, Els Moors en Victor Schiferli. Zij lazen alle Nederlandse dichtbundels uit 2008. Het gedicht van Verhelst eindigt met een vaas die ervan droomt ’(...) om eindelijk de scherf te vinden / waarmee hij rozen uit zijn eigen pols kan slaan.’

De twee andere uitverkozen gedichten zijn geschreven door Tonnus Oosterhoff en Sybren Polet. De drie dichters winnen de Gedichtendagprijzen en ontvangen elk 2500 euro op Gedichtendag, die op 29 januari wordt georganiseerd door Poetry International.

Sybren Polet (1924) zet in zijn gedicht ’Verdedigingsgrijs’ zijn omgeving en zichzelf neer in een onbarmhartig scherp licht, op eigen wijze gebruik makend van hedendaagse beelden. Zo spreekt hij van ’een handvol bejaarde hangjongeren’, ’nagesynchroniseerde merels’ of ’de verstrooide as van een gecremeerde crimineel’.

In het titelloze gedicht van Tonnus Oosterhoff (1953) komen volgens de jury ’de verschillende kanten van diens werk bijeen, het wanhopigkomische, het absurde, de zweem van ernst, het schijnbaar ontbreken van samenhang.’ Een gedicht met humoristische regels, dat steeds indringender wordt.

Op Gedichtendag vinden in Nederland en Vlaanderen drie- tot vierhonderd poëzieactiviteiten plaats; een overzicht staat op www.gedichtendag.org.

Van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog is een speciale Gedichtendag-bundel te verkrijgen. Op woensdagavond 28 januari, wordt in het NPS-tv-programma ’De Avond van de Poëzie’ de nieuwe Dichter des Vaderlands aangewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden